The Way Of The Dragon (1972)

Bruce Leen ainoaksi jäänyt ohjaus The Way of the Dragon on hyvä paikka tutustua 1970-luvun vauhdikkaimpaan tähteen. Leen esittämä kiinalainen lähitaisteluekspertti Tang Lung saapuu Roomaan suojelemaan sukulaistensa ravintolaa, jota gangsterit havittelevat. Sankaritar (Nora Miao) on aluksi kaikkea muuta kuin vakuuttunut länsimaisessa kulttuurissa sähläävän tulokkaan pätevyydestä. Osaaminen nousee vähitellen esiin. ”Lohikäärmeen tie” löytyy yhteisöllisissä takapihan treenisessioissa. Nunchaku-kapulat viuhuvat yhteenotoissa, joista on rakennettu tiukasti rytmitettyjä tahdonvoiman purkauksia.

Se, mistä The Way of the Dragon muistetaan, on Leen ja Chuck Norrisin kaksintaistelu Colosseumilla. Pelkistetyssä yhteenotossa on selvästi kyse jostain isommasta kuin ruokalan omistuksesta. Kikkailematon kohtaaminen huokuu tylyä huumoria, merkillistä hartautta ja vakuuttavaa kuoleman makua. Vahvaa toimintaa on mahdollista ohjata ilman kalliita puitteita.

Hyväntuuliseen kokonaisuuteen liittyy menetyksen maku. Lee suunnitteli Tang Lungin ympärille kokonaista elokuvasarjaa, mutta menehtyi kesken jatko-osaksi aiotun Game of Deathin kuvausten. Uudella vuosituhannella hän on pitänyt pintansa yleisidolina, joka voi merkitä jotain inspiroivaa kenelle tahansa. Mostariin vuonna 2005 pystytetty Bruce Lee -patsas teki hänestä rauhan symbolin: Leen diggaaminen oli lähes ainoa asia, joka yhdisti Bosnia-Hertsegovinan kaikkia etnisiä ja uskonnollisia ryhmiä.

Lauri Lehtinen

  • Alkup. nimi: Meng long guo jiang
  • Kieli: englanti, kantoninkiina, mandariinikiina
  • Tekstitys: suomi
  • Levittäjä: Cinema Mondo
  • Kuvaus: Ho Lang Shang
  • Leikkaus: Chang Yao Chung