The Raft (2018)

Tarina pedataan taitavasti. Ensin puhuu mies pehmeästi englantia murtaen: ”Se alkoi lentokonekaappauksesta marraskuussa 1972.” Sitten rakentuu studiossa puinen vene, jota ryhmä iäkkäitä ihmisiä saapuu tutkimaan. Katsoja koukut- tuu hetkessä The Raft -dokumentin maailmaan.

Tarina on myös tosi. Antropologi Santiago Génoves keksi tuon kaapatun koneen matkustajana, miten tutkia ihmisten välisen väkivallan syntylähteitä. Hän rakentaisi aluksen, jolla joukko miehiä ja naisia, hän itse mukaan lukien, seilaisi valtamerellä. Hän oli varma, että pienessä tilassa, ulkomaailmalta eristyksissä, kehkeytyisi ennen pitkää väkivaltaa, jota tutkia. Me Selviytyjiä ynnä muita seuranneet tiedämme, että kehkeytyy sitä. Mutta ne 10 miestä ja naista, jotka osallistuivat ihmiskokeeseen kesällä 1973, eivät tienneet. Eikä antropologikaan arvannut, mistä aggressio syntyisi tai miten matka päättyisi. Jo kokeen aikana mediassa levisivät uutiset hurjasta ”seksilautasta”. Totuus oli tietenkin mutkikkaampi.

The Raft on hienostunut ja koskettava elokuva tästä röyhkeästä kokeesta. Ruotsalainen ohjaaja Marcus Lindeen työryhmineen on välttänyt muisteludokumenttien visuaalisen tylsyyden tuomalla alkuperäiset selviytyjät rekonstruoidun aluksen kannelle. Samalla hän rakentaa kauniisti yhteyden kokeen aikana kuvattuihin paljastaviin hetkiin.

Jaana Semeri

  • Alkup. nimi: Flotten
  • Kieli: englanti
  • Tekstitys:
  • Levittäjä: Swedish Film Institute
  • Kuvaus: Måns Månsson
  • Leikkaus: Alexandra Strauss, Dominika Daubenbüchel

Yhteistyössä