The Manslayer / The Virgin / The Shadow (2017)

Nukkeleikit jätetään yleensä taakse viimeistään teinivuosien myötä. Paitsi jos sattuu olemaan mies – silloin ne monen kohdalla vasta alkavat. Elottomien lelujen sijasta pelinappuloina tosin pyörivät ihan oikeat naiset.

Veteraanimaagikko Sulev Keedus avaa uusimmassa elokuvassaan mytologiaan ja mystiikkaan verhotut partiarkaaliset rakenteet. Kolmesta tarinasta muodostuva triptyykki heiluttelee osallisiaan päämäärättömästi, paitsi silloin, kun kyse on naisen toiminnan rajoittamisesta tai kun kädessä on kirves tai puukko. Naista kahlitaan vuoroin käärmeillä ja korpin verellä, karkottamalla ja raiskaamalla tai avioon astuttamalla. Sanomatta lienee selvää, että sulhon valinnassa vähiten vaikutusvaltaa on morsiamella. Jopa gynekologin käynti taipuu kontrollin välineeksi, eikä mielivaltaisuutta pääse pakoon edes vanhenemalla.

Keedusin tarinatripla kuljettaa vuosisatojen takaisista hevosteluista Neuvosto-Viron stalinismiin ja edelleen suunnilleen nykypäivää vastaavaan hurlumheihin. Aikahypyistä huolimatta hajanaisuus on silitetty maton alle häkellyttävällä visuaalisuudella, jossa viliseviä viittauksia voisi metsästää useammankin katsomiskerran. Protagonistina ihastuttaa Rea Lest, joka on R&A-yleisölle tuttu ainakin viime vuonna esitetyn Novemberin Liinana.

Minna Saarinen

  • Alkup. nimi: Mehetapja / Süütu / Vari
  • Kieli: espanja, viro
  • Tekstitys: englanti
  • Levittäjä: Antipode Sales & Distribution LLC
  • Kuvaus: Erik Põllumaa, Ivar Taim
  • Leikkaus: Kaie-Ene Rääk