The Inferno Unseen (2017)

”En puhu siitä elokuvasta, se on liian tuskallista”, vastasi Romy Schneider, kun ohjaaja Costa-Gavras kysyi häneltä 1970-luvun lopulla, mitä Inferno-elokuvan kanssa oikein tapahtui.

Elettiin vuotta 1964. Mestariohjaaja Henri-Georges Clouzot sai Columbia-yhtiöltä rajattoman budjetin mustasukkaisuudesta ja seksuaalisesta turhautumisesta kertovaan elokuvaansa. Naispääosaan valittu 26-vuotias Schneider halusi Clouzot’n auttavan häntä pyristelemään eroon keisarinna Sissin sitkeästä leimasta. Kuvaukset olivat kuitenkin yhtä kaaosta ja päättyivät ohjaajan saamaan sydänkohtaukseen. Pillit pistettiin pussiin kolmen viikon jälkeen.

Puolen vuoden testikuvauksista ja varsinaisista kuvauksista säilyneistä filmeistä koostettu tuore uudelleenrestaurointi ei mahdu genrerajojen puitteisiin. Se on unenomainen ja aistillinen tuokiokuva jostain hienosta, mitä olisi voinut olla. Upea Romy Schneider, yksi 60-luvun viileimmistä tyyli-ikoneista, hehkuu Jacques Fonterayn (Barbarella 1968, Kuuraketti 1979) suunnittelemissa puvuissa. Kun traaginen tähti katsoo levottomasti sykkivien neonvalojen valaisemana kameraan ja näyttää samaan aikaan sekä hämmentyneen haavoittuvalta että viettelevältä, herää kysymys: mitä oikein tapahtui?

Tommi Kumén

The Inferno Unseen -elokuvan säestää livenä englantilainen muusikko ja elokuvantekijä Rollo Smallcombe, joka on leikannut elokuvan yhdessä Marketa Uhlirovan kanssa. Näytöksessä vieraana tuottaja Kiri Inglis.

  • Alkup. nimi:
  • Kieli:
  • Tekstitys:
  • Levittäjä: Fashion in Film Festival
  • Kuvaus: Andréas Winding, Armand Thirard, Claure Renoir
  • Leikkaus: Rollo Smallcombe, Marketa Uhlirova

Yhteistyössä