Styx (2018)

Saksalainen lääkäri Rike (Susanne Wolff) haaveilee näkevänsä joskus Ascension-saaren. Mikäpä olisikaan hienompi lomanviettotapa kuin purjehtia kohti Atlantin keskiselännettä ja Darwinin tutkimusperintöä Afrikan länsirannikon myötäisesti.

Ennen Cap Verdeä iskee myrsky. Kokeneen merenkävijän kamppailu luonnonvoimia vastaan pilkkopimeässä on sydämenmuljauttavaa katsottavaa, mutta elokuvan dramaattisin osuus on vasta alkamassa. Rike tokenee päivänvaloon tyvenessä, muutaman sadan metrin päässä laivasta täynnä pakolaisia.

Nuori poika (Gedion Oduor Wekesa) ui purjelaivan luo viimeisillä voimillaan. Rike hoitaa tämän kuntoon ja ottaa toistamiseen yhteyttä rannikkovartiostoon. Apu viipyy epäilyttävän kauan, ja häntä on kielletty lähestymästä vuotavaa laivaa, jonka kyydissä on muitakin lapsia, muun muassa pojan sisko.

Styxin ytimessä on suuri kysymys. Onko jokaisella eettinen velvollisuus auttaa hädässä olevia, vaikka se olisi vastoin viranomaissääntöjä? Samalla Styx on elokuva ihmisyksilön peruuttamattomasta yksinäisyydestä, sillä lääkärin ammatti tarjoaa toimintatavan vain tiettyyn pisteeseen asti. Benedict Neuenfelsin dokumentaarinen kuvaustyyli korostaa tehokkaasti päätöksenteon epämiellyttävää välitilaa.

Styx palkittiin Berliinin elokuvajuhlilla muun muassa ekumeenisen tuomariston palkinnolla.

Johanna Siik

  • Alkup. nimi:
  • Kieli: englanti, saksa
  • Tekstitys: osittain englanti
  • Levittäjä: Beta Cinema
  • Kuvaus: Benedict Neuenfels
  • Leikkaus: Monika Willi

Yhteistyössä