Studio 54 (2018)

Maailman kuuluisin diskoteekki Studio 54 levitti maailmalle uutta yökulttuuria, jolle myöhemmin rakentuivat sekä teknoutopiat että klubbailun kaupallistuminen. Reseptiin kuuluivat musiikki, tanssi, panseksuaalinen ja kemiallinen hedonismi, esteettinen irrottelu sekä julkisuuspeli, joka jatkoi Andy Warholin filosofiaa. Toki Warhol oli vuonna 1977 avatun paikan vakiovieras, samoin Grace Jones, Rolling Stonesit, David Bowie ja esimerkiksi kirjailija Truman Capote.

Dokumenttielokuva Studio 54 osoittaa, ettei kyseessä ollut vain yökerho. Ydinmehua ovat kävijöiden muistelot esimerkiksi tiukasta ovipolitiikasta, jonka suhteen klubi oli varsinainen super-Berghain, sekä toisaalta inklusiivisuudesta: ”siellä näki miehiä suutelemassa”, muistellaan aikaa, jolloin homomiehet muuten saivat pelätä väkivaltaa Manhattanillakin.

Toisaalta tarina on klassista draamaa nuorten menestyjien rajattomasta arroganssista. Perustajat Steve Rubell (1943–1989) ja Ian Schrager tahkosivat miljoonia. Alamäkikin alkoi spektaakkelimaisesti, kun ratsiassa Studio 54:n kellarista löytyi säkillisiä käteistä. Dokumentin runkona ovat Schragerin haastattelut. Aiemmin vaienneen yrittäjän avoimuuden syy on selvä: hän sai veronkierrostaan armahduksen vasta nyt.

Kalle Kinnunen

Riviera -näytöksen yhteydessä on mahdollisuus nauttia Zensa -viiniperheen luomuviinejä eteläisestä Italiasta, Apuliasta. Viinielämyksen tarjoaa Viinilinna. Huomaathan ettei kyseisessä näytöksessä maksuvälineenä käy sarjakortti tai vapaalippu.

  • Alkup. nimi:
  • Kieli: englanti
  • Tekstitys:
  • Levittäjä: Edge Entertainment
  • Kuvaus: Tom Hurwitz
  • Leikkaus: Andrea Lewis

Yhteistyössä