Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia (2021)

Villeistä ideoistaan tunnetun Teemu Nikin (3 Simoa, R&A 2012; Lovemilla, R&A 2015; Armomurhaaja, R&A 2017; Nimby, R&A 2020) sykähdyttävä elokuva kertoo sokean, pyörätuolia käyttävän Jaakon kokemusmaailmasta mustalla huumorilla pippuroidun romanttisen trillerin keinoin.

Jaakon alati supistuva maailma esitellään katsojalle turhia selittelemättä. Kuva on iholla, näemme vain osia miehen kasvoista ja vartalosta. Utuisesta taustasta on mahdoton erottaa tilaa tai hahmottaa asentoa. Rohkea aloitus hyödyntää kokeellisen elokuvan keinoja.

Hiljalleen kuva laajenee ja ympäristö alkaa hahmottua. Olemme Jaakon asunnossa, josta hän ei poistu ilman avustajaansa. Puhelun tavoitettavissa, toisessa kaupungissa elää Sirpa, kohtalotoveri ja rakastettu, jota Jaakko ei ole koskaan nähnyt. Molemmille oman ruumiin hallinnan menettäminen ja kuoleman jatkuva läheisyys ovat arkipäivää.

Jaakko päättää lähteä yksin matkalle Sirpan luo. Alkaa seikkailu, joka pakottaa hänet luottamaan tuntemattomien ihmisten apuun.

Jaakkoa näyttelee uskomattoman roolin tekevä Petri Poikolainen, joka joutui lopettamaan teatteriuransa sairastuttuaan MS-tautiin. Sairaus vei hänet pyörätuoliin ja lopulta sokeutti täysin. Vahva ja intensiivinen elokuva esitettiin Venetsian elokuvajuhlien Orizzonti-sarjassa.

Pekka Lanerva

  • Kieli: suomi
  • Tekstitys: englanti
  • Levittäjä: It's Alive Films
  • Kuvaus: Sari Aaltonen
  • Leikkaus: Jussi Sandhu
  • Äänisuunnittelu: Sami Kiiski, Heikki Kossi

Yhteistyössä