Sight and Sound: Ekström & Kossi 

Saara Ekström työskentelee elokuvan, valokuvauksen, tekstin ja installaatioiden parissa. Hänen taiteensa ytimessä ovat kronotoopit, joissa aika ja paikka tiivistyvät, ravitseva ja rapauttava aika sekä häilyvä halu sekä muistaa että unohtaa. Ekströmin teoksia on esitetty laajasti museoissa ja festivaaleilla Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa ja Aasiassa. Hänet on palkittu lukuisilla taidealan palkinnoilla. 

Elokuvien ääniefektejä työkseen tekevä Heikki Kossi on laajaa kansainvälistä arvostusta nauttiva foley-artisti. Hänen työnsä jälkeä on kuultu muun muassa elokuvissa Ad Astra (2019, ohj. James Gray), Lumotut (2017, ohj. Sofia Coppola) ja Hymyilevä mies (2016, ohj. Juho Kuosmanen).

Neljän lyhytelokuvan näytös esittelee Ekströmin ja Kossin yhteistyötä.

Tailor

Teos dokumentoi räätäliä ja puvun valmistukseen liittyvää hienovaraista koreografiaa. Kädet tulkitsevat kangasta kuin braille-kirjoitusta, paperille kohopainettuja sormenpäillä luettavia pisteitä. Surrealismiin liittyvät viittaukset näkyvät teoksen kuvastossa. Foley-studiolla luotu äänimaailma tuo lisänsä teoksen aistimaailmaan.

Ohjaus: Saara Ekström
Maa: Suomi
Vuosi: 2016
Kesto: 14 min
Amplifier

Elokuvassa Amplifier vuonna 1938 valmistunut Helsingin olympiastadion on historian solmukohtaa ilmaiseva rakennus. Funktionalistisen arkkitehtuurin puhdaslinjaista tyylisuuntaa noudattaen se edustaa optimistista utopiaa sekä historian hylänneen ihmisen unohdustilaa.

Ohjaus: Saara Ekström
Maa: Suomi
Vuosi: 2017
Kesto: 18 min
Body All Eyes

Body All Eyes on elegia steriilille ja myyteistä riisutulle taivaalle, jossa arkaaiset tarinat lentämisestä läpi ajan ja tilan törmäävät teknologiseen ja pragmaattiseen maailmaan. Nyt stratosfääriä hallitsevat lentokoneet, miehittämättömät droonit ja tiedustelusatelliitit omistavat sen kaikkialla olevan ja kaikkinäkevän silmän, joka ennen kuului vain jumalille ja heidän sanansaattajilleen, linnuille. Kokeellisessa 8mm lyhyelokuvassa yliluonnollinen, mekaaninen, ruumiillinen ja transsendentaalinen haastavat ja syleilevät toisiaan. Linnuksi naamioitunut akrobaatti kuljettaa katsojaa halki kuvavirran kohti arvoituksellisia näkyjä, jotka aaltoilevat painottomina taivaan ja maan välillä.

Ohjaus: Saara Ekström
Maa: Suomi
Vuosi: 2018
Kesto: 15 min
Biblion

Biblion on poeettinen tutkielma kirjasta välineenä. Se kulkee kolmessa rinnakkaisessa mustavalkoisessa ja värillisessä kuvassa yhdistettynä mielikuvia herättävään ääniraitaan. Öinen tunnelma johdattaa tietä unenomaiseen maailmaan, jossa lukeminen ei ole tarpeen ja jossa kirjat uneksivat omasta katoamisestaan.

Ohjaus: Saara Ekström, Eero Tammi
Maa: Suomi
Vuosi: 2019
Kesto: 14 min

Yhteistyössä