Revolution of Our Times (2021)

Hongkongin vuoden 2019 massiivisia demokratiamielenosoituksia keskeltä myrskynsilmää seuraava Revolution of Our Times on voimakas visuaalinen reportaasi tapahtumien eskaloitumisesta, liikkeen sosiaalisen järjestäytymisen anatomiasta sekä alistumattomuudesta brutaalin autoritaarisuuden edessä.

Erillisiin mutta toisiaan tukeviin ryhmittymiin kuuluvien yksilöiden kautta tilanteiden kehitystä seuraava ohjaaja Kiwi Chow on kyynelkaasun katkun keskellä, kun rauhanomaisena alkaneet mielenosoitukset muuttuvat verisen katkeriksi yhteenotoiksi poliisin kanssa.

Tapahtumia kontekstualisoivista haastateltavista moni on turvallisuussyistä ”kasvottomia”. Kasvottomuus ja organisatorinen hajautuneisuus kuuluvat myös liikkeen luonteeseen, joka kiteytyy mielenosoittajien ohjenuorakseen ottamassa Bruce Lee -sitaatissa: ”Ole vettä, ystäväni.” Taktisella tasolla se näyttäytyy upeassa dronekuvassa poliisia ”veden lailla” hajaantumalla pakenevasta – ja pian sosiaalisen median avulla uudelleenorganisoituvasta – väkijoukosta.

Dokumentin nimi on poimittu suositusta – ja kesällä 2020 Pekingistä käsin säädetyssä turvallisuuslaissa kielletystä – sloganista: ”Liberate Hong Kong, revolution of our times”. Dokumentti on siten jo nimestään lähtien Kiinan hallinnon mielestä laiton.

Miikka Sipilä

Kuolema, Kuvia ruumiista, Väkivalta
  • Kieli: kantoni
  • Tekstitys: englanti
  • Levittäjä: Haven Productions
  • Musiikki: Gil Talmi