Raja (2018)

Tina (Eva Melander) työskentelee ruotsinlaivan tullissa, jossa hänen poikkeuksellisen vahva hajuaistinsa auttaa tunnistamaan epäilyttäviä ihmisiä. Tina huomaa Voressa (Eero Milonoff) jotakin epämääräistä, ja ruumiintarkastuksen jälkeen paljastuu, ettei miesoletetulla ole miehen sukuelimiä. Lisäksi Vore muistuttaa kasvoiltaan kovasti Tinaa.

Raja on kauhun ja fantasian elementeillä leikkivää erikoislaatuista draamaa, joka perustuu John Ajvide Lindqvis- tin novelliin. Ruotsissa menestykseksi noussut Ystävät hämärän jälkeen pohjautui saman kirjailijan huippusuosittuun esikoisromaaniin. Lindqvist on luonut Rajan käsikirjoituksen yhdessä ohjaaja Ali Abbasin kanssa, ja vampyyritarinan tavoin sekin kertoo ulkopuolisuudesta ja vähemmistöistä.

Iranilaisruotsalainen Abbasi osaa ylläpitää arvoituksellista tunnelmaa. Elokuva onnistuu yllättämään ja viihdyttämään kerta toisensa jälkeen. Tina ja Vore ovatkin peikkoja, ja vieläpä Suomesta! Rajoja ylitetään useita. Elokuvan nimi ei viittaa pelkästään tullin läpi kulkemiseen Suomen ja Ruotsin välillä, vaan ennen kaikkea sukupuoli-identiteetteihin. Raja pakenee määritelmiä liikkuen jossakin hienovaraisen taide-elokuvan ja omaperäisen fantasian välillä.

Eero Milonoff tekee upean kansainvälisen läpimurron elokuvan toisessa pääroolissa. Abbasi nappasi elokuvallaan Cannesissa saman palkinnon, jonka suomalainen Hymyilevä mies voitti kaksi vuotta sitten.

Mikko Pihkoluoma

27.9. klo 18.30 Bio Rexissä vieraana näyttelijä Eero Milonoff.

  • Alkup. nimi: Gräns
  • Kieli: ruotsi
  • Tekstitys: suomi
  • Levittäjä: Future Film
  • Kuvaus: Nadim Carlsen
  • Leikkaus: Olivia Neergaard-Holm, Anders Skov

Yhteistyössä