Queen & Slim (2019)

Season-gaala 2020!

Tältä tuntuu kohdata jotain erityistä, uusi ääni ja teos, jonka rosoisuus tekee siitä vain kiinnostavamman. Queen & Slim on elokuva, joka valtaa mielen.
 
He ovat juuri tavanneet. Asianajajana työskentelevällä Queenilla on ollut kurja päivä, eikä kotiin meno houkuttanut. Slimin hän valitsi Tinderistä, koska tämäkin näytti surulliselta. Treffien päätteeksi poika ajaa tytön dinerista kotiin, tämä on ehkä jonkin alku. Mutta hetkessä kaikki muuttuu, kun valkoinen poliisi pysäyttää mustan parin ja tilanne karkaa käsistä traagisin seurauksin. Queen ymmärtää, että he ovat nyt lainsuojattomia. Oikeutta ei ole luvassa.
 
Alkaa pakomatka Clevelandista läpi etelän. Queen ja Slim yrittävät pysyä näkymättömissä, mutta kahtiajakautuneessa maassa parin maine kulkee heidän edellään. Naapurustosta toiseen heitä autetaan eteenpäin, kuin orjuuden aikaisella maanalaisella rautatiellä. Poliisin kiriessä aivan kannoilla, parista tulee symboli suuremmalle taistelulle epäoikeudenmukaisuutta ja rasismia vastaan.
 
Beyoncén uraauurtavasta visuaalisesta albumista ”Lemonade” tunnettu ohjaaja Melina Matsoukas ja käsikirjoittaja, monilahjakkuus Lena Waithe (mm. The Chi) lunastavat pitkällä esikoiselokuvallaan suuret lupaukset, kirjoittaen uuden luvun lainsuojatonelokuvien historiaan. Queen & Slim sitoo tarkkanäköisen yhteiskunnallisen analyysin vetävään juoneen ja koskettavaan rakkaustarinaan. Pääparina lumoavat Jodie Turner-Smith ja Daniel Kaluuya. Mustan musiikin historialle ja nykyisyydelle kumartavalla musiikkiraidalla kuuluvat mm. Lauryn Hill ja Solange. Tat Radcliffen (mm. ’71) kuvaus on yhtä aikaa hypnoottista ja verevää. Tarinan edetessä kohti kohtalonhetkiä katsoja muistaa tuskin vetää henkeä.
 
Anna Möttölä

  • Kieli: englanti
  • Tekstitys: N/A
  • Levittäjä: Finnkino
  • Kuvaus: Tat Radcliffe
  • Leikkaus: Pete Beaudreau