Puzzle (2018)

Yksi Puzzle-elokuvan monista ansioista on aiemmin taka- alalle jääneen upean näyttelijän nostaminen esiin. Kelly Macdonald, jonka ura alkoi Trainspottingissa vuonna 1996, nähdään viimein pääosassa syrjään vetäytyvän kotiäidin roolissa, ja hän kantaa elokuvan vaikuttavasti.

Agnesin suppea elämänpiiri esitellään jaksossa, jossa hän siivoaa kotia ja valmistelee syntymäpäiväjuhlia. Hän toivottaa vieraat tervetulleiksi ja varmistaa, että kaikilla muilla on hauskaa. Agnes näyttää sisäistäneen roolinsa perheessä, joka nojaa perinteisiin arvoihin, eikä hän näytä haluavan elämältään muuta. Mutta sitten Agnes avaa lahjaksi saamansa 1000 palan palapelin. Hän uppoutuu palapeliin ja rakentaa sen alle tunnissa. Samalla hänessä herää eloon jotain, jonka olemassaolosta hän ei itsekään tiennyt.

Ohjaaja Marc Turtletaub sekä käsikirjoittajat Oren Moverman ja Polly Mann kertovat hienovaraisesti perinteisen tarinan itsensä löytämisestä. Kelly Macdonaldin ansiosta elokuva ei tunnu hetkeäkään ennalta-arvattavalta, niin lumoavasti hän vetää katsojan sisäiseen maailmaansa.

Agnesin introvertti luonne sopii hyvin Macdonaldin tapaan näytellä. Omien sanojensa mukaan hän pyrkii aina rooleissaan karsimaan repliikkejä, jos asian voi ilmaista ilman sanoja. Vastanäyttelijänä hurmaa muun muassa The Lunchbox -elokuvasta (2013) tuttu karismaattinen Irrfan Khan, joka jälleen osoittaa, kuinka luontevasti hän on onnistunut tasapainottamaan uransa Hollywoodin ja Bollywoodin välillä.

Pekka Lanerva

  • Alkup. nimi:
  • Kieli: englanti
  • Tekstitys:
  • Levittäjä: Sony Pictures Finland
  • Kuvaus: Christopher Norr
  • Leikkaus: Catherine Haight