Practical Ecologies 

Mikä on ihmisen ja hänen ympäristönsä suhde? AV-arkin näytös Practical Ecologies hahmottelee erilaisia asentoja ilmastonmuutokseen ja ekologisiin kysymyksiin. Näytöksen avaa Maija Blåfieldin Ann Arborin elokuvajuhlien pääpalkinnon voittanut dokumenttielokuva Tuhoutumisesta ja säilyttämisestä, joka ei kaihda hiljaista huumoria, vaikka näkymä olisi synkkä kuin lumettomat Huippuvuoret talvipimeällä. Minna Suoniemen Practical Ecology ja Maarit Suomi-Väänäsen Minispectacles: Squatting esittelevät hahmoja niukkuuden maailmasta: jätteistä kodintarpeita nikkaroivan vaarin sekä joukon sveitsiläisiä talonvaltaajia. Ihminen ei kuitenkaan ole kaiken mitta, muistuttaa Jonna Kinan lähes käsitteellinen mutta jylhä Somnivm, jonka kuvissa Carraran marmorikaivoksilta on häivytetty teollisen tohinan jäljet – itse kaivausten muodostamaa kiven ornamentiikkaa lukuun ottamatta. Kinan hienovarainen elokuva-anarkismi saa loppukaneetikseen Jukka Silokunnaksen reippaan minielokuvan Hei vaan!, jossa todistamme erään asuntovaunun tuhoa.

Tuhoutumisesta ja säilyttämisestä

Viisi tarinaa tuhoutumisesta ja säilyttämisestä. Kerronnan keinot ulottuvat essee-elokuvasta suoraan dokumentaarisuuteen ja tarinat sienten seksikohtauksesta sightseeing-kierrokselle ilmastonmuutokseen arktisilla Huippuvuorilla.

Ohjaus: Maija Blåfield
Maa: Suomi
Vuosi: 2018
Kesto: 34 min
Practical Ecology

Sodan aikana syntynyt, 74-vuotias mies esittelee tekemiään esineitä ja kertoo niiden tarinat. Nahkasohvasta on jalostunut puinen leikkuulauta ja vanhoista suksista retkiluistimet. Kaikissa esineissä on hyödynnetty jotain rikkoutunutta tai löydettyä, jolle ei enää löydy muuta käyttöä. Esineet ovat mielikuvituksellisia eivätkä aina lopulta niin käytännöllisiäkään, mutta tekijä saavuttaa suurta tyydytystä saadessaan jonkun jätemateriaalin uusiokäyttöön. Kierrätys menee objektin käytettävyyden edelle ja tuottaa esineelle lisäarvoa. Esineen arvoon kytkeytyy sen käyttötarkoituksen keksiminen ja toteuttamisen aikaa vievä prosessi.

Ohjaus: Minna Suoniemi
Maa: Suomi
Vuosi: 2018
Kesto: 10 min
Minispectacles: Squatting

Minispectacles Squatting kuvaa asumista vallatulla alueella Zürichissä.

Ohjaus: Maarit Suomi-Väänänen
Maa: Suomi, Sveitsi
Vuosi: 2018
Kesto: 11 min
Somnivm

Anarkismin suhde marmoriteollisuuteen Carraran kaivoksilla Italiassa, ajan saatossa louhitut vuoret, kadonneet ihmisjäljet, ovat läsnä dokumentaariselta vaikuttavassa elokuvassa. Teoksessa ihmisen muokkaamasta maisemasta on poistettu jälkikäteen lähes kaikki aktiiviseen kaivostoimintaa viittaavat elementit. Näiden muutosten aiheuttama poissaolo avaa elokuvaa kohti runollista tai ihmisen jälkeistä aikaa.

Ohjaus: Jonna Kina
Maa: Iso-Britannia, Italia, Suomi
Vuosi: 2018
Kesto: 13 min
Hei vaan!

“Pienenä matkustin paljon perheen kanssa. Katsoin asuntovaunun ikkunasta muuttuvaa maisemaa. Vasta vanhempana tajusin. Minä muutuin, ei maisema.”

Ohjaus: Jukka Silokunnas
Maa: Suomi
Vuosi: 2017
Kesto: 1 min

Yhteistyössä