North by Current (2021)

North by Current on vuosina 2016–2020 kuvattu kertomus michiganilaisesta mormoniperheestä, joka toipuu pienen Kalla-tytön kuolemasta. Ohjaaja Angelo Madsen Minaxin siskoa Jesseä ja tämän miestä syytetään tapahtuneesta.

Jesselle aihe on liian arka, eikä hän pysty käsittelemään sitä, ainakaan Angelon kameran edessä. Heidän vanhempiensa silmissä lapsen kuolema rinnastuu Angelon transitioon. “I’ve worked so hard to be alive”, transtaustainen Angelo toteaa.

Angelo Madsen Minax on koostanut vuosien aikana kertyneestä materiaalista eheän, pysäyttävän elokuvan elämän sotkuisuudesta. Ohjaaja luovii etäisyyden ja läsnäolon välillä kuvatessaan syvää perheyhteyttä, jota sävyttävät vaikeat tunteet, addiktiot ja uskonnollisuus. Perheenjäsenet saavat olla kameran edessä vaillinaisina. Kertojanääninä keskustelevat ohjaaja ja kuvitteellinen Kalla-tyttö.

Ohjaaja Madsen Minax on liikkuvan kuvan, äänen, tekstin ja installaatioiden parissa työskentelevä kuvataiteilija, joka on kiinnostunut muun muassa trans- ja queer-suhteista sekä valituista ja biologisista sukulaisuuksista, usein omaelämäkerrallisista lähtökohdista. North by Current sai ensi-iltansa Berlinalen Panorama-sarjassa ja Tribecassa.

Marjo Pipinen

Transfobia, Väkivalta
  • Kieli: englanti
  • Levittäjä: Field of Vision
  • Kuvaus: Angelo Madsen Minax
  • Leikkaus: Angelo Madsen Minax
  • Musiikki: Julien Baker