Metatitanic (2018)

Rakastuitko teininä Titanic-elokuvaan? Olitko yksi niistä, jotka selvisivät, kun maailman suurimmat tunteet upposivat valtamereen?

Hannaleena Hauru (Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset, R&A 2017) katsoi James Cameronin elokuvan ensimmäistä kertaa teinivuosien jälkeen ja tajusi, että hänen parisuhteensa ovat jäljitelleet Titanicista opittua romanttista käyttäytymismallia.

Rosella (Hauru) ja Billy Zanella (Kimi Vilkkula) on suunnitelma: muuttaa Puu-Vallilaan, ottaa koira ja hankkia vauva. Keskiluokkainen heteroromanssikaan ei kuitenkaan ole aina niin yksinkertaista. Kriisiytynyt Rose kohtaa Jackin (Jussi Lankoski), kalliolaisen boheemin, ja laittaa elämän risaiseksi. Onko Jack Rosen unelmien Leonardo DiCaprio vai pelkkä jäävuori?

Popkulttuurireferenssejä pursuava leikkimielinen meta-elokuva purkaa Titanicin avulla romanttisen rakkauden esityksellisyyttä.
Riikka Pennanen

Elokuvan alkukuvana nähdään ruotsalainen lyhytelokuva JUCK(THRUST).

Juck (Thrust)

Tanssiryhmä Juck (suom. Nylkytys) löi läpi vuonna 2013 viraalivideossa, jossa ryhmä venytti rajoja siitä, miten naiskeho saa ilmaista itseään. Sittemmin ryhmä on nylkyttänyt tiensä maailmalle. Dokumentin, tanssin ja fiktion välillä tasapainotteleva elokuva kysyy, mitä feminiinisyys on.

Ohjaus: Olivia Kastebring, Julia Gumpert, Ulrika Bandeira
Maa: Ruotsi
Vuosi: 2018
Kesto: 17 min