MATANGI / MAYA / M.I.A. (2018)

Jos sinulla on käytössäsi mikrofoni, sano jotain merkityksellistä, vaatii M.I.A. Tosin jos sanot jotain, sanomaasi voidaan käyttää ja käytetään sinua vastaan.

Brittiläis-srilankalaisen taiteilijan Mathangi ”Maya” Arulpragasamin hyvän ystävän Steve Loverigden ohjaamassa henkilökuvassa kerronta on kuitenkin voittopuolisen myötäsukaista: paljolti Arulpragasamin itsensä kuvaamille videoille rakentuva elokuva antaa Arulpragasamin artikuloida itse. Myötäsukaisuus ei kuitenkaan tarkoita suoraviivaisuutta. Kerronta ei asetu odotusaihioon vaan nostaa sykettä ja haastaa, aivan kuten kohteensa. Tämä ei ole viihdettä tai politiikkaa, eikä Matangi/Maya/M.I.A. ole tyhjennettävissä siististi yksityiseen tai julkiseen.

M.I.A.:na tunnettu artisti on haluttu nähdä niin tyyli-ikonina kuin terroristinakin. Hänen tamiliperhesiteitään ja -kantojaan on pidetty vähintäänkin kiusallisina tilanteissa, joissa olisi miellyttävintä tyytyä eksotisoimaan kuvankaunista ”toista”. Vierailu Madonnan keikalla Super Bowlin väliajalla sai katsojat ja maksajat korahtamaan paniikissa; M.I.A. näytti keskisormea kameralle ja musiikkialan pre-#metoo-mädännäisyydelle. Tästä tai Sri Lankan sisällissodasta puhuminen ei kuitenkaan herättänyt kummemmin kiinnostusta tai närkästystä, mutta keskisormi, hyi!

Loveridgen/Arulpragasamin puheenvuoro havahduttaa toteamaan oman näkökulman kiistattomat vajavaisuudet. Eikä Arulpragasamia ehkä kovin paljon kiinnostakaan, mitä hänestä tuumit.

Petra Vallila

  • Alkup. nimi:
  • Kieli: englanti, tamili
  • Tekstitys: osittain englanti
  • Levittäjä: NonStop Entertainment
  • Kuvaus: Graham Boonzaaier, Catherine Goldschmidt, Matt Wainwright
  • Leikkaus: Marina Katz, Gabriel Rhodes

Yhteistyössä