Mary ja noidankukka (2017)

HUOM!
Elokuvasta esitetään suomeksi dubattu versio la 22.9. klo 11.45 Bio Rexissä. Muut näytökset ovat originaalikielellä japaniksi, tekstitys suomeksi ja ruotsiksi.

”Viattomuus tehostaa taikojen vaikutusta”, sanoo omaperäinen tohtori Dee, ja pakko tuohon on yhtyä, kun saa lumoutua Hiromasa ’Maro’ Yonebayashin loihtiman maailman äärellä.
Kätkijät- (R&A 2011) ja Marnie – tyttö ikunassa -elokuvien (R&A 2015) ohjaaja rakentaa taas yllätysten runsaudensarven. Mary-tyttö tuskailee pitkästyneenä tätinsä luona, mutta sitten alkaa tapahtua. Mary tutustuu Peter-nimiseen riiviöön ja seuraa tämän kissoja metsään. Sumujen kätköistä löytyy lentämiseen sopiva luuta ja vain kerran seitsemässä vuodessa kukkiva kimaltava noidankukka, joka antaa löytäjälleen yllättäviä kykyjä.

Mary ja noidankukka perustuu brittiläisen fantasiakirjailija Mary Stewartin The Little Broomstick -romaaniin (1971), joka ilmestyi aikanaan suomeksi nimellä Pikku noitaluuta. Punatukkainen Mary päätyy selvittelemään isoja kysymyksiä. Ujo tyttö joutuu etsimään ratkaisut sisimmästään. Rohkeus ja viattomuus ovat lopulta taikojakin vahvempia.

Yonebayashi ja tuottaja Yoshiaki Nishimura vierailivat Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla 2015 Marnien Suomen- ensiesityksessä. Sen jälkeen kaverukset perustivat oman Studio Ponoc -tuotantoyhtiön ja saivat Hayao Miyazakin täyden tuen. Suurin osa Maryn animaattoreista on tuttua Ghiblin vakiokaartia. Suomenkielisen ääniversion ohjauksesta vastaa kaikki Ghibli-elokuvat suomeksi loihtinut Pekka Lehtosaari.

Mika Siltala

  • Alkup. nimi: Meari to majo no hana
  • Kieli: japani
  • Tekstitys: ruotsi, suomi
  • Levittäjä: Cinema Mondo
  • Kuvaus: Toru Fukushi
  • Leikkaus: Toshihiko Kojima