Lil’ Buck: Real Swan (2019)

Charles ”Lil’ Buck” Riley on kolmekymppinen musta nuorukainen Memphisistä, Tennesseestä. Jo nuorena tanssiin hurahtanut ja sitä kunnianhimoisesti harjoitellut poikkeuslahjakkuus löysi oman polkunsa erityisen memphisiläisen street-tanssi jookinin (tunnetaan myös nimillä Gangsta walkin, buckin ja choppin) ja baletin yhdistelmästä. Kun keitokseen lisättiin sellon ihmelapsi Yo-Yo Man, homma lähti niin sanotusti laukalle.

Kaksikon yhteisesityksestä kuvattiin YouTube-video, joka pyrähti viraaliksi. Kappale oli Camille Saint-Saënsin Kuoleva joutsen, balettilegenda Anna Pavlovan bravuuri. Vaivattomasti valkoisen taidetanssin ja -musiikin rajoja rikkova Lil’ Buck heittäytyi musiikkiin – ja tähti oli syttynyt. Sittemmin nuorukainen on esiintynyt muun muassa Super Bowlin puoliajalla yhdessä Madonnan kanssa ja Spike Leen (R&A 2018) elokuvassa Da Sweet Blood of Jesus.

Tuoreessa dokumenttielokuvassa ääneen pääsevät Lil’ Buckin läheiset sekä koreografi Benjamin Millepied, elokuvaohjaaja Spike Jonze ja Buckin baletinopettaja Katie Smithe.

Näytteet tennareiden kärjillä tanssivasta Buckista ovat mykistäviä. Hänen vartalonhallintansa on omaa luokkaansa. Farkuissa ja tennareissa pyörivä ja leijuva nuorukainen on näky, joka vangitsee: painovoiman lait eivät totisesti kosketa tätä joutsenta.

Saija Holm

  • Kieli: englanti
  • Tekstitys: N/A
  • Levittäjä: Versatile Film Sales
  • Kuvaus: Mathieu De Montgrand
  • Leikkaus: Basile Belkhiri
  • Äänisuunnittelu: Emmanuel Augeard