Kinokonsertti: Nosferatu X Lauri Porra & Veli Kujala (1922)

Mestariohjaaja F. W. Murnaun ekspressionistinen Nosferatu on yksi elokuvahistorian kiistattomista klassikoista ja kauhuelokuvan esi-isä. Vaikka kokonaisuus pohjautuukin Bram Stokerin Draculaan, ”kauhun sinfonian” henkilöhahmojen nimet on muutettu tekijänoikeudellisista syistä. Nuori kiinteistövälittäjä matkaa maaseudulle tapaamaan kreivi Orlockia, joka etsii uutta linnaa. Pian paljastuu, että kreivi janoaa paljon muutakin kuin vain uutta poikamiesboksia.
 
Murnaun teos henkii kalman kauneutta ja tuonpuoleisen pimeää viettiä. Murnau ei anna vampyyrilegendojen sääntöjen kahlita häntä ruumisarkkuun, vaan loihtii ennennäkemätöntä visuaalista kuvakerrontaa. Nosferatun peilikuvat ja seiniä pitkin hiipivät varjot eivät ole perinteisten vampyyri-sääntöjen mukaisia, vaan suurta elokuvataidetta. Pahvilavasteiden sijaan Murnau on kuvannut elokuvansa pitkälti ulkona ja autenttisissa kuvauspaikoissa, mikä tuo tuonpuoleisen tarinan lähemmäksi meidän todellisuuttamme.
 
Laajasti ikonisia kohtauksia ja tunnelmia sisältävä elokuva manataan henkiin upealla musiikkiraidalla kun Stratovarius-yhtyeestä tuttu basisti-säveltäjä Lauri Porra ja palkittu harmonikkataiteilija Veli Kujala iskevät hampaansa pelottomasti hyytävään tarinaan ja loihtivat kuulijan ihon alle luikertelevia sävelmiä.

Otto Kylmälä

  • Alkup. nimi: Nosferatu, eine Symphonie des Grauens
  • Kieli: ei dialogia
  • Levittäjä: Loud Silents, Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung
  • Kuvaus: F.A. Wagner
  • Lavastus: Albin Grau

Yhteistyössä