Kill It and Leave This Town (2020)

Puolan Łódź 1960-luvulla. Kana myy kaupassa suolistettuja ihmisiä, kalat ja kissat puhuvat kaiken lopusta. Tehtaiden piiput tupruttavat kaupungin ylle kommunismin savua, ja junat kulkevat kulkemistaan, mutta perille ne eivät vie. Väsähtäneen puolalaispopin tahdissa päädytään eri vuosikymmenelle ja ruumishuoneelle, jossa ommellaan umpeen kuolleen häpyhuulia.
 
Berliinin elokuvajuhlilla maailmanensi-iltansa saanut faabelimainen lo-fi-animaatio Kill It And Leave This Town on dystooppinen yöllinen trippi, joka yhdistää vapaata assosiaatiota ja vuosien pikkutarkkaa työtä. Raa’an ja rahisevan lopputuloksen taustalla ovat ohjaaja Mariusz Wilczyńskin omat muistot elävistä ja kuolleista sekä 14 vuoden ponnistus, jonka aikana tekijätiimi ehti muuttua monta kertaa. Esimerkiksi vuonna 2016 menehtyneellä, Puolan tunnetuimpiin kuuluvalla ohjaajalla Andrzej Wajdalla on elokuvassa monitulkintainen äänirooli.

Kill it and Leave This Town kuvaa maailmaa, josta ainoa tie ulos on mielikuvitus kaikkine räkäisine ja epämiellyttävine tuotoksineen. Se on varmalla, omaperäisellä otteella toteutettu hämärä kokemus ajasta ja ihmisistä, jotka painajaismaisuudessaan tarjoavat herkullisen kohteen juuri animaatiolle. Savunharmaa huumori ja osuva rytmitys pitävät tunnelman nautinnollisena, nautinnollisen ankeana.
 
Henna Raatikainen

  • Alkup. nimi: Zabij to i wyjedź z tego miasta
  • Kieli: puola
  • Tekstitys: englanti
  • Levittäjä: Outsider Pictures
  • Leikkaus: Jarosław Barzan
  • Äänisuunnittelu: Franciszek Kozłowski

Yhteistyössä