Kikin lähettipalvelu (1989)

26.9. klo 9:30 näytös Savoy-teatterissa sekä 27.9. klo 9:30 näytös Bio Rex -teatterissa ovat pääsääntöisesti suunnattu pääkaupunkiseudun koululaisille eikä näytösten yhteydessä ole lipunmyyntiä!

Hayao Miyazakin Kikin lähettipalvelu kertoo 13-vuotiaasta noitatytöstä, jonka on tullut aika muuttaa pois kotoa ja löytää oma paikkansa maailmassa. Kiki löytää meren rannalta kaupungin, jossa on mukana melkein kotoista tuttuuden tunnetta. Tiettävästi Miyazaki tutustui ainakin Tukholman vanhaan kaupunkiin ennen Kikin valmistumista.

Kiki lentää kuin taivaan lintu, mutta muuten Miyazakin sankari on kuin useimmat 13-vuotiaat. Kiki lähtee maailmalle tukenaan äidin vanha luuta, isältä lahjaksi saatu radio sekä musta kissa Jiji. Vapaus merkitsee aluksi myös yksinäisyyttä ja koti-ikävää, mutta pian Kiki löytää uudesta kaupungista kodin ja ystäviä. Tärkeimpiä tuttavuuksia ovat leipomon pitäjä Osono, maalarityttö Ursula sekä lentovempeleitä väsäävä pystytukka Tombo. Luutakin alkaa vihdoin totella Kikiä. Lentäminen sujuu pian kuin suihkarin kapteenilta, vaikka seikkailujen takia ei aina ehdi illaksi kotiin. Kiki joutuu elämänsä vaikeimman tehtävän eteen, kun kaupunkiin vierailulle saapunut ilmalaiva riistäytyy myrskytuulen mukana kiinnityksistään. Tombo on vaarassa – kuten koko kaupunkikin.

Miyazakin vakiosäveltäjä Joe Hisaishi on tehnyt elokuvan kauniin musiikin. Nimikkokappaleen esittää Yumi Arai. Kikin suomenkielisen ääniversion on ohjannut Pekka Lehtosaari.

Mika Siltala

  • Alkup. nimi: Majo no takkyûbin
  • Kieli: japani
  • Tekstitys: suomi
  • Levittäjä: Cinema Mondo
  • Kuvaus: Shigeo Sugimura
  • Leikkaus: Takeshi Seyama