Kääntöpiste (2018)

Jere (Samuli Vauramo) on sossun kanssa taisteleva yksinhuoltaja ja kuntosaliyrittäjä, Francis (David Nzinga) pakomatkaa tekevä paperiton ja Vera (Laura Birn) lapsensa narkkari-isän vainoama teatterinäyttelijä. Sattuma tuo nämä olosuhteiden armoilla elävät mutta hyvää tahtovat ihmiset yhteen.

Elokuvan alkupuolella nähdään hieno, dynaaminen kohtaus, kun Jere ja Francis tapaavat yöjunan hytissä. Tästä eteenpäin juonikulut, valheet ja Veran teatterikohtaukset kietoutuvat tarinoiden verkoksi, jonka painostavaa tunnelmaa lisää rikottu aikajana.

Yhteiskunnalliset aiheet ovat vahvasti läsnä. Ohjaaja-käsikirjoittaja Simo Halinen tosin keskittyy kuvaamaan sitä, miten ihmiset toimivat, kun heillä on rajalliset mahdollisuudet vaikuttaa omaan tilanteeseensa. Elokuvan rakenne ja talvinen Oulu raamittavat melankolisia ja paikoin toivottomia tilanteita hyvin. Pienet ilon hetket tapahtuvat silloin, kun ihmiset kohtaavat toisensa. Mutta onni katoaa juuri, kun siitä on saamassa kiinni.

Elokuva on täynnä suuria tunteita: rohkeutta, epätoivoa, pelkoa, syyllisyyttä. Keskeiseksi teemaksi nousevat valinnat. Paetako poliisia, tunteitaan ja tekojensa seurauksia? Vai kohdatako tilanteensa vaikkapa osallistumalla itsepuolustuskurssille?

Saara Tuusa

27.9. klo 15.45 Kinopalatsi 5:ssä vieraana ohjaaja Simo Halinen.

  • Alkup. nimi:
  • Kieli: englanti, suomi
  • Tekstitys: englanti
  • Levittäjä: B-Plan Distribution
  • Kuvaus: Hena Blomberg
  • Leikkaus: Kimmo Taavila

Yhteistyössä