Joulumaa (2017)

Helena (Milka Ahlroth) riutuu kotona viiniä litkien. Harri (Tommi Korpela) on jättänyt hänet nuoremman vuoksi, ja aikuinen tytär viihtyy ulkomailla. Jotain pitää keksiä, kun joulukin on jo ovella. Ystävätär Ulli (Mari Rantasila) keksii viedä Helenan maalle. Naiset päätyvät ex-stadilaisen nuorenparin Unnan (Anna Paavilainen) ja Tuuren (Eero Ritala) luomutilalle. Paikalle ilmestyy myös yksinäinen Oiva (Martti Suosalo).

Kenelläkään ei mene tässä Inari Niemen viehättävän lakonisessa tarinassa hyvin – yksinoloon tyytyvää ystävätärtä lukuun ottamatta. Vegaaniruualle ja lampaanmaidolle maistuva yritelmä maaseutuelämäksi on uuvuttanut nuorenparin, erityisesti Unnan. Elämän edessä hämmentyneet kaupunkilaiset kohtaavat maaseudun rauhassa.

Mutta pian Oiva alkaa katsella Helenaa ja vice versa. Ja sitten paikalle saapuu Harri, ja Unna katoaa.

Joulumaa on ihanan rauhoittava ja miellyttävä elokuva. Tarinan käänteet eivät yllätä, mutta henkilöt ja kohtaukset on kirjoitettu hyvin ja maltilla ohjattu materiaali leikattu nasevasti. Liikuttava suomalaistyylinen vaivaantuneisuus ja joulunajan rituaalien väkinäisyys toimivat Joulumaassa mainiosti ihmissuhteiden virittäjinä. Varsinkin kun näyttelijät ovat niin oivallisia, lähtien Martti Suosalon kauniisti rakastuvasta Oivasta ja päätyen Anna Paavilaisen koskettavaan nuoreen äitiin.

Jaana Semeri

25.9. klo 16.30 Kinopalatsi 8:ssa vieraana ohjaaja Inari Niemi.

  • Alkup. nimi:
  • Kieli: suomi
  • Tekstitys: englanti
  • Levittäjä: Nordisk Film
  • Kuvaus: Sari Aaltonen
  • Leikkaus: Hanna Kuirinlahti

Yhteistyössä