Ikuinen liike (2018)

Tero Saarinen tiesi heti ensimmäisellä tanssitunnillaan, että nyt oli kyse omasta jutusta. Saarisen ilmaisu on vuosien saatossa hioutunut tunnistettavaksi liikkumisen tavaksi, jonka kokonaisuus muistuttaa kielijärjestelmää.

Kuten useimmilla koreografeilla, Saarisen tekemisen taustalla on pitkiä ajatusketjuja ja jatkuvasti kehittyvää henkilökohtaisen taiteen filosofiaa. Se, mitä yleisö lopulta näkee, on hioutunutta tulkintaa suurista yhteiskunnallisista kysymyksistä, ihmisyydestä ja yksilön roolista tässä kaikessa. Saarinen nimeää tanssimisen kannalta ratkaisevaksi elämänjaksoksi opinnot Japanissa butoh-mestari Kazuo Ohnon ohjauksessa. Butoh vapautti Saarisen ajatuksesta, että olisi olemassa oikeaa liikettä ja väärää liikettä. On vain liikettä. Butoh-ajattelu on osa Saarisen omaa ohjaustapaa. Teokset rakentuvat Saarisen määrittelemille ehdotuksille ja lähtökohdille, mutta ne kehittyvät jokaisessa harjoitussessiossa yhdessä tanssijoiden kanssa, jotka vievät liikettä itselleen luontevaan suuntaan.

Tanssija-kuvaaja-ohjaaja Thomas Freundlichin dokumentti on kurkistus Saarisen uran neljään viime vuoteen. Niihin mahtuu vierailuja ulkomailla, teosten luomista Etelä-Koreassa ja Keniassa sekä kirkasta pohdintaa tanssin olemuksesta.

Johanna Siik

24.9. klo 18.45 Maxim 2:ssa vieraina ohjaaja Thomas Freundlich ja tanssija Tero Saarinen.

  • Alkup. nimi: Rooted with Wings
  • Kieli: suomi
  • Tekstitys: englanti
  • Levittäjä: Lumikinos Production
  • Kuvaus: Thomas Freundlich
  • Leikkaus: Thomas Freundlich

Yhteistyössä