Hölmö nuori sydän (2018)

Lennillä ja Kiiralla on yhden yön juttu. Bileseksillä on suurempia seurauksia kuin Lennin jatkuva lemmenkipeys: kuusi viikkoa myöhemmin Kiiran raskaustesti näyttää ostoskeskuksen vessassa positiivisen tuloksen. Ikää näillä Helsingin lähiössä elävillä nuorilla on 15 vuotta.

Hölmö nuori sydän on käsikirjoittaja Kirsikka Saaren ja ohjaaja Selma Vilhusen ensimmäinen pitkä yhteistyö Oscar-ehdokkuudella huomioidun lyhytelokuvan jälkeen. Se käsittelee isoja teemoja kasvatuksesta rasismiin ja arjen ongelmiin, joihin jokainen perhe ja parisuhde jossain vaiheessa törmää. Kiiran ja Lennin väärinymmärrystä ja väsymystä pursuava riitely Ikeassa toimisi yhtä hyvin kymmeniä vuosia vanhempien dialogina.

Nuori sydän on vasta kehittymässä, ja siinä on kaikki potentiaali hyvään, mutta myös virheisiin ja ylilyönteihin. Niihin ajautumista on mahdotonta nähdä ennen kuin nyrkinisku on tulossa kohti kasvoja. Jokainen tilanne on uusi, sillä elämänkokemus puuttuu.

Elokuvan yhdeksi teemaksi nousee tilallisuus niin yhteiskunnan kuin yksilön tasolla. Lenni ja Kiira käyvät ratkaisevan keskustelunsa rappukäytävässä, kun pikkuveljet valtaavat kotona makuuhuoneen. Ostarilla kytevät reviirikiistat, joita alakerran naapuri yrittää puhumalla selvittää, mutta Lennin äiti sulkee oven ja korvansa kuuntelematta lausetta loppuun.

Rosa Honkonen on tuttu kasvo elokuvasta Lauri Mänty­vaaran tuuheet ripset (R&A 2017), ja näyttelijädynamiikka valkokankaalla debytoivan Jere Ristsepän kanssa toimii saumattomasti. Lisabi Fridellin kameratyö ansaitsee erityismaininnan – niin taitavasti se kertoo, rajaa ja kulmittaa tarinaa.

Johanna Siik

25.9. klo 18.30 Bio Rexissä vieraana työryhmä.

  • Alkup. nimi:
  • Kieli: somali, suomi
  • Tekstitys: englanti
  • Levittäjä: Nordisk Film
  • Kuvaus: Lisabi Fridell
  • Leikkaus: Michal Leszczylowski, Yva Fabricius

Yhteistyössä