Gunda (2020)

Kaunis, mestarillinen ja kiireetön Gunda muuttaa sinut.

Viktor Kossakovsky on kertonut Gundan olevan elokuva, jonka hän on halunnut tehdä koko elämänsä ajan. Rahoittajien löytäminen hidastempoiselle, mustavalkoiselle, eläimiä kuvaavalle dokumenttielokuvalle oli vaikeaa, mutta toteuduttuaan Gundasta tuli sensaatio, joka kahmi palkintoja ympäri maailmaa.

Gunda-emakko porsaineen elää elokuvassa norjalaisella maatilalla, jossa heille tarjotaan tavanomaista enemmän tilaa ja vapaus kulkea halutessaan sisälle ja ulos. Ihmissilmin kyseessä on mallitila, joka mahdollistaa eettisen eläintuotannon: elämän ja kuoleman näennäisen toimivan kompromissin. Eettistä tapaa kasvattaa eläimiä ravinnoksi ei kuitenkaan ole, ja tämän Kossakovsky elokuvallaan osoittaa todeksi. Vapaus elää ja oikeus olla olemassa on aina enemmän kuin rajallisen elämän ajaksi tarjottu rajallisen elintilan ja liikkumavapauden lisääminen. Muunlajisten eläinten kokema äidinrakkaus, uteliaisuus, ilo, suru ja kaipuu ovat suuria tunteita, joita ei ole yksinoikeudella varattu ihmisille.

Kaunis, syvällinen ja herkkä Gunda osoittaa meille, kuinka sokeutuneita ihmisinä olemme muiden eläinten tunteille, tarpeille ja rakkaudelle. Tärkeimpänä tekonaan elokuva kääntää katseen heihin, joiden ääntä emme normaalisti koskaan kuule. Elokuvan nähtyä on selvää, miksi Joaquin Phoenix halusi ehdottomasti lähteä mukaan sen tuottajaksi. Veljensä River Phoenixin sanoin: Run to the rescue with love, and peace will follow.

Jaana Eskola

Liput

  • Kieli: ei dialogia
  • Tekstitys: N/A
  • Levittäjä: Cinephil
  • Kuvaus: Egil Håskjold Larsen, Victor Kossakovsky
  • Leikkaus: Ainara Vera, Victor Kossakovsky
  • Äänisuunnittelu: Alexander Dudarev