Gunda (2020)

Viktor Kossakovsky on kertonut Gundan olevan elokuva, jonka hän on aina halunnut tehdä. Rahoittajien löytäminen hidastempoiselle, mustavalkoiselle, eläimiä kuvaavalle dokumenttielokuvalle oli vaikeaa, mutta toteuduttuaan Gundasta tuli sensaatio, joka kahmi palkintoja ympäri maailmaa.

Gunda-emakko porsaineen elää norjalaisella maatilalla, jossa heille tarjotaan tavanomaista enemmän tilaa ja vapaus kulkea sisälle ja ulos. Ihmissilmin kyseessä on mallitila, joka mahdollistaa eettisen eläintuotannon: elämän ja kuoleman näennäisen toimivan kompromissin. Eettistä tapaa kasvattaa eläimiä ravinnoksi ei kuitenkaan ole, ja tämän Kossakovsky elokuvallaan osoittaa todeksi. Vapaus elää ja oikeus olla olemassa on aina enemmän kuin rajallisen elämän ajaksi tarjottu rajallisen elintilan ja liikkumavapauden lisääminen. Äidinrakkaus, uteliaisuus, ilo, suru ja kaipuu ovat suuria tunteita, joita ei ole yksinoikeudella varattu ihmisille.

Gunda osoittaa meille, kuinka sokeutuneita ihmisinä olemme muiden eläinten tunteille, tarpeille ja rakkaudelle. Elokuva antaa äänen heille, joiden ääntä emme normaalisti kuule.

On selvää, miksi Joaquin Phoenix halusi ehdottomasti lähteä mukaan elokuvan tuottajaksi. Veljensä River Phoenixin sanoin: Run to the rescue with love, and peace will follow.

Jaana Eskola

  • Kieli: ei dialogia
  • Tekstitys: N/A
  • Levittäjä: Cinephil
  • Kuvaus: Egil Håskjold Larsen, Victor Kossakovsky
  • Leikkaus: Ainara Vera, Victor Kossakovsky
  • Äänisuunnittelu: Alexander Dudarev

Yhteistyössä