Girl (2018)

Lukas Dhontin esikoisohjaus voitti Cannesissa peräti neljä palkintoa. Balettitanssijaksi haluavasta transtyttö Larasta kertova Girl palkittiin muun muassa parhaan esikoiselokuvan Camera d’Orilla, ja 15-vuotias Victor Polster voitti parhaan näyttelijän pystin Un Certain Regard -sarjassa.

Järkyttävä ja silti toiveikas Girl on elokuva useammasta muodonmuutoksesta, myös muutoksesta tanssijaksi ja aikuiseksi. Voimakastahtoinen Lara valmistautuu vaativien tanssituntien ohessa sukupuolenkorjausleikkaukseen. Dhont onnistuu kuvaamaan nuoren dysforiaa nimenomaan tämän omana kokemuksena kehon ja mielen ristiriidasta. Laran isä (Arieh Worthalter) on kauttaaltaan kannustava, samoin terveydenhuoltohenkilökunta. Uteliaisuuden laukaisemalta nöyryytysepisodilta ei kuitenkaan vältytä; teini-ikäiset tanssikaverit ovat kuin ketkä tahansa erilaisuutta ilkkuvat teinit.

Transkokemuksen sijoittaminen baletin maailmaan on ratkaisuna nerokas. Sukupuolinormatiivista ”nainen on prinsessa, mies on prinssi” -todellisuutta ravistellaan, ja samalla ruumiillisuutta päästään tutkimaan kontekstissa, jossa kehoa ja sen pienimpiäkin muutoksia tarkkaillaan muutenkin jatkuvasti.

Cis-sukupuolisen Polsterin roolittaminen transtytöksi on herättänyt myös kritiikkiä. Toisaalta Polster tekee roolityönsä lahjakkaana tanssijana niin suurella taidolla ja rakkaudella, että kun hänen tilanteensa kärjistyy karmivaan pisteeseen, katsojakin tuntee kivun joka solullaan.

Henna Raatikainen

  • Alkup. nimi:
  • Kieli: flaami, ranska
  • Tekstitys: englanti
  • Levittäjä: The Match Factory
  • Kuvaus: Frank van den Eeden
  • Leikkaus: Alain Dessauvage

Yhteistyössä