Elokuvasäätiön tuella – suomalaista lyhytelokuvaa 2000-luvulta 

2010-luvulla suomalainen lyhytfiktio on saanut huomattavaa kansainvälistä nostetta. Kehitystä ovat omalta osaltaan vahvistaneet 50-vuotiaaksi varttuvan Suomen elokuvasäätiön johtamat lyhytelokuvahankkeet.

Suomalainen novellielokuva oli elokuvasäätiön ja Yleisradion hanke (2007-2012), jonka tarkoituksena oli kannustaa tuotantoyhtiöitä tuottamaan nuorten, lupaavien tekijöiden elokuvia. Puolituntisten novellielokuvien parissa ammattimaisen elokuvantekemisen aloittivat mm. Juho Kuosmanen (Kaupunkilaisia, 2008) ja Mikko Myllylahti (Käsilaukku, 2013).

Elokuvasäätiön yhdessä Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskuksen ja Ylen kanssa kehitellyssä Hetki hauskaa -hankkeessa toteutettiin alle 10 minuuttisia komediallisia lyhytelokuvia. Hankkeessa valmistuneista elokuvista menestyksekkäimmäksi kohosi Selma Vilhusen komedia Pitääkö mun kaikki hoitaa? (2012), joka ylsi ensimmäisenä suomalaisena lyhytelokuvana Oscar-ehdokkaaksi.

Tanskan ja Suomen yhteistyöhanke Nordic Factory tarjosi ainutlaatuisen tilaisuuden neljälle ohjaajaparille tehdä lyhytelokuvia, jotka saivat ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla. Suomesta tekijöiksi valikoituivat Selma Vilhunen yhdessä Guillaume Manguetin kanssa sekä Hamy Ramezan yhdessä Rungano Nyonin kanssa (Listen / Kuuntele, 2014). Ramezanin ja Nyonin elokuva Listen on tähän päivään mennessä nähty yli 300 kansainvälisellä elokuvafestivaalilla.

Otto Suuronen
Suomen elokuvasäätiön kulttuuriviennin suunnittelija

Kaupunkilaisia

Yasin ja Marko ovat päätyneet Helsinkiin, eri teitä ja tahtomattaan. Molempien suunnitelmissa on kunnollinen työpaikka ja järkeenkäypä arki. Marko haluaa ostaa auton ja Yasin myydä omansa. Epäonni tässä arkisessa askareessa pakottaa molemmat elämään elämäänsä B-suunnitelman mukaan.
Elokuvasta esitetään 35mm filmikopio.

Ohjaus: Juho Kuosmanen
Maa: Suomi
Vuosi: 2008
Kesto: 28 min
Pieniä kömpelöitä hellyydenosoituksia

Isä haluaa osoittaa tyttärelleen rakkauttaan viemällä tämän autopesuun mutta joutuukin Prismaan loputtoman pitkälle terveyssidehyllylle.

Ohjaus: Miia Tervo
Maa: Suomi
Vuosi: 2015
Kesto: 9 min
Listen

Poliisiasema Kööpenhaminassa. Ulkomainen, burkhaan pukeutunut nainen on asemalla poikansa kanssa jättämässä ilmoitusta. Näyttää, että kääntäjä ei halua ilmoittaa sitä, mitä nainen kertoo.

Ohjaus: Hamy Ramezan, Rungani Nyoni
Maa: Ruotsi, Suomi, Tanska
Vuosi: 2014
Kesto: 13 min
Pitääkö mun kaikki hoitaa?

Komedia lapsiperheen kiireisestä aamusta ja äidistä, joka luulee, että asiat hoituvat parhaiten, kun hän hoitaa ne kaikki itse.

Ohjaus: Selma Vilhunen
Maa: Suomi
Vuosi: 2012
Kesto: 7 min
Käsilaukku

Hanna löytää käsilaukun ja sen sisältä naisen rakastajaltaan saaman kirjeen. Hänen kuuluisi palauttaa laukku ja olla sekaantumatta vieraiden ihmisten elämään. Uteliaisuus voittaa kun Hanna päättää puuttua hänelle tuntemattomien ihmisten rakkauselämään.

Ohjaus: Mikko Myllylahti
Maa: Suomi
Vuosi: 2013
Kesto: 26 min

Yhteistyössä