Dark River (2017)

Harmaan taivaan alainen syrjäinen maaseutu sekä veden metaforinen elementti luovat taustakankaan, jolle käsikirjoittaja-ohjaaja Clio Barnardin (The Arbor 2010; The Selfish Giant, R&A 2014) kolmannen elokuvan sanaton lohduttomuus piirtyy.

Alice (Ruth Wilson) palaa 15 vuoden jälkeen perheen lammasfarmille Pohjois-Englantiin ottaakseen maatilan haltuunsa isänsä kuoltua. Alicen viinaan menevä isoveli Joe (Mark Stanley) on hoitanut sekä sairasta isää että riutuvaa maatilaa, eikä hän hevin suostu Alicen vaatimuksiin. Toisistaan etääntyneiden sisarusten välisessä räjähdysherkässä jännitteessä on kuitenkin kyse jostain muusta: menneisyyden aaveista sekä hyväksikäytön ja syyllisyyden taakasta. Alicen traumaperäiset takaumat lapsuudesta ja yöllä tytön sänkyyn työntyvästä isästä (Sean Bean) katkovat ja samalla vähitellen selittävät nykyhetkeä. Alice sukeltaa läheiseen metsäjokeen, mutta vesi ei hiljennä sisäistä huutoa.

Barnard kuvaa vähäeleisen intiimisti hahmojensa murtuneita psyykejä. Ruth Wilson (The Affair) ja Mark Stanley (Game of Thrones, Mr. Turner) loistavat Barnardin ohjauksessa, ja brasilialaisen Adriano Goldmanin hillitty kameratyö tuo elokuvan realismiin runollisuutta. PJ Harveyn tulkinta englantilaisesta kansanlaulusta ja lastenlorusta An Acre Of Land saattelee tarinaa, joka on synkän kaunis balladi.

Miikka Sipilä

  • Alkup. nimi:
  • Kieli: englanti
  • Tekstitys:
  • Levittäjä: Protagonist Pictures
  • Kuvaus: Adriano Goldman
  • Leikkaus: Nick Fenton, Luke Dunkley

Yhteistyössä