Cryptozoo (2021)

Luonnon helmassa kuherteleva pariskunta löytää metsästä salaperäisen aidatun alueen, eikä malta pysyä sen ulkopuolella. Sisältä löytyy tarunhohtoisia ja uskomattomia, mutta myös vaarallisia olentoja. Kyseessä on salainen eläintarha maailman yksisarvisille, basiliskeille ja aarnikotkille, Cryptozoo.

Maailma on käymässä pienemmäksi, ja myyttisten olentojen salassa pitäminen ihmissilmiltä vaatii entistä enemmän työtä. Toinen juonilanka seuraa ympäri maailmaa matkaavia eläintarhanpitäjiä, joiden tehtävänä on saada kiinni unia syövä Baku. Matka vie läpi psykedeelisten näkymien ja vaarallisten tilanteiden.

Dash Shaw’n yksityiskohtainen paperipala-animaatio on tyyliltään selvä hatunnosto ranskalaismestari René Lalouxille (Fantastic Planet, R&A 2017) ja samansuuntaista on myös elokuvan melankolinen ja pohdiskeleva sävy, joka keskittyy ihmisen ja luonnon suhteen peilaamiseen. Elokuva pohtii kysymyksiä siitä, onko lopulta huonompi vaihtoehto vangita kaikki luonnon harvinaisuus ja kauneus, jotta sitä voi suojella meiltä itseltämme? Onko luonto kaikkine monimuotoisuuksineen lopulta itsekästä ihmistä väkevämpi?

Elokuvan ääninäyttelijöinä kuullaan esimerkiksi Zoe Kazan, Michael Cera, Peter Stormare ja Grace Zabriskie.
 
Paavo Ihalainen

  • Kieli: englanti
  • Levittäjä: The Match Factory
  • Leikkaus: Lance Edmands, Alex Abrahams
  • Musiikki: John Carroll Kirby
  • Äänisuunnittelu: Ryan M. Price