Comrade, Where Are You Today ? (2016)

”Hyvästeltyämme toisemme kului vain muutama kuukausi, ja sitten maailma oli toinen.” Vuonna 1989 Berliinin muuri murtuu. Kirsi Marie Liimatainen on juuri valmistunut Wilhelm Pieckin nuorisokorkeakoulusta Itä-Saksassa, jossa hän ja lukuisat aktiivinuoret ympäri maailmaa ovat opiskelleet marxismi-leninismiä. DDR ei kuitenkaan vastannut unelmaa tasa-arvoisesta yhteiskunnasta, jonka sosialismi opeissaan lupasi.

20 vuotta myöhemmin Liimatainen lähtee selvittämään, missä ovat nyt ne idealistiset nuoret, jotka hänen laillaan opiskelivat DDR:ssä tavoitteenaan parantaa maailmaa. Hän matkustaa Boliviaan ja Chileen sekä Libanonin kautta Etelä-Afrikkaan jäljittämään ystäviään, jotka tuolloin uskoivat sosialistiseen vallankumoukseen ja saapuivat peitenimen turvin Itä-Saksaan.

Comrade, Where Are You Today? selvittää, mitä nuorten suuresta sosialistisesta unelmasta jäi jäljelle, ja minkälainen tie on johtanut nykytilanteeseen. Unelma paremmasta maailmasta on sama kuin ennen, mutta näkemykset sen saavuttamiseksi eriävät. Dokumentti lähestyy poliittista idealismia perinteisen länsimaisen näkökulman sijaan suunnista, joihin emme ole tottuneet.

Ruusa Myllyaho

24.9. klo 18.30 Kinopalatsi 8:ssa vieraana ohjaaja Kirsi Marie Liimatainen.

  • Alkup. nimi: Toveri, missä olet nyt?
  • Kieli: arabia, englanti, espanja, saksa
  • Tekstitys: englanti
  • Levittäjä: Pirkanmaan elokuvakeskus
  • Kuvaus: Yoliswa von Dallwitz, Christian Marohl, Till Vielrose, Hanno Kunow, Marc-Christian Weber
  • Leikkaus: Jeannette-Maria Giza, Stefanie Kosik, Antti Tuomikoski

Yhteistyössä