Art College 1994 (2023)

Joutilaat nuoret pitävät itseään suurina taiteilijoina, jotka pääsevät pian palkintosateeseen ja kiinni apurahoihin. Mutta saavatko he lopulta mittavia näyttelyitään ja muraalejaan edes valmiiksi, vai vievätkö kaljoittelu ja paskanjauhanta kaiken ajan? Elämänkolhut eivät ole vielä lannistaneet heidän odotuksiaan, mutta kulman takana odottavat jo kylmät ja kovat oppitunnit realiteeteista.

Liu Jianin osin omakohtaisessa muistelussa taidekoulun oppilaat joutuvat kamppailemaan perinteiden ja modernin, liberaalimman elämän välillä samalla kun luovat haparoivia ihmissuhteita ja koettavat löytää itselleen polun eteenpäin. Kiina on muuttunut muutamassa vuosikymmenessä kovasti, ja tarkkasilmäinen animaatio luo selkeää kuvaa siitä, millaista arkinen elo muutama vuosikymmen sitten oli, inhorealismiakaan säästelemättä.

Edellisen elokuvan Have a Nice Day (R&A 2017) huimaavaa trillerisyöveriä ei tavoitella, vaan ennemminkin hienovaraisella animaatiolla saadaan kerrottua pieniä yksityiskohtia, jotka menisivät hukkaan toisenlaisella kerronnalla. Ohjaajalla on silmää myös kuvataiteelle, ja paikoin elokuvaan toisinnetut teokset ovat jo itsessään huikeita. Nuorison päämäärättömyys ja epävarmuus näyttävät sympaattisen tutulta ajasta ja paikasta riippumatta.

Paavo Ihalainen

  • Kieli: mandariinikiina
  • Tekstitys: englanti
  • Levittäjä: Memento Films International
  • Esityskopio: Memento Films International
  • Musiikki: Cui Jian, Chen Li, Yunfan Sun
  • Äänisuunnittelu: Li Dan-Feng, Gao Ruifeng