Arctic (2017)

Millaisen elokuvan tekee brasilialainen YouTube-tähti, jonka kitaravideoita on katsottu satoja miljoonia kertoja? MysteryGuitarMan-nimimerkillä tunnetun Joe Pennan muiden projektien pohjalta ei kannata syöksyä hätäisiin johtopäätöksiin, sillä ohjaajan ensimmäinen pitkä elokuva on sekin kaikkea muuta kuin hätäinen. Syöksy on jo tapahtunut – lentokone on rikkoutunut keskelle valkeaa ei-mitään ja jättänyt ainoan eloonjääneen selviytymään nykyajan Robinson Crusoena kylmyyden keskelle. Tästä eteenpäin elämä on intensiivistä eloonjäämistaistelua. Sitä katsoessa tuntee myötätuntoa myös Islannissa elokuvaa tehnyttä kuvausryhmää kohtaan.

Seikkailuelokuvaksi varsin hiljaista ja kiireetöntä Arcticia leimaa realistisuus ja intensiivisyys. Mads Mikkelsen on roolissaan yhtä rouhea kuin jäinen maa, johon hän kaaputtaa isoa SOS-merkkiä. Taistelua luonnonvoimia vastaan kuvataan huolellisesti, työvaiheet näyttäen. Ääniraidalla kuuluu hyytävänä puhaltava tuuli. Keskittyneesti eteenpäin hiipivässä selviytymistarinassa keskeiseksi jännitteeksi muodostuu valinta: pysyäkö paikoillaan leirissä, jonka on itselleen rakentanut, vai uhmata kuolemaa potentiaalisen pelastuksen toivossa.

Cannesin kilpasarjaan valittu Arctic on kuvattu elegantisti ja rakennettu huolella. Aistittavissa on samaa pieteettiä, jolla Joe Penna teki suosituimman leikkaa-ja-liimaa-videonsa Guitar: Impossible. Katso vaikka itse YouTubesta.

Katri Tenhola

  • Alkup. nimi:
  • Kieli: englanti
  • Tekstitys:
  • Levittäjä: Noble Entertainment
  • Kuvaus: Tómas Örn Tómasson
  • Leikkaus: Ryan Morrison