Amatöörit (2018)

Kuvitteellisen ruotsalaisen Laforsin kunnanvaltuusto on huolissaan. Kun googlaa pikkukaupungin nimen, tuloksena on kännivideoita paikallisesta lännentapahtumasta. Tämä on ongelma, etenkin kun suuri saksalainen halpakauppaketju arpoo, mille paikkakunnalle liikkeensä sijoittaisi, ja Lafors on kahden finalistin joukossa.

Komedia Amateursin tapahtumapaikka on kuin mikä tahansa pieni paikkakunta, josta teollisuus on karannut halvempiin maihin. Pikkutaajamaan sijoittui myös Gabriela Pichlerin edellinen elokuva, hänen hieno esikoisensa Syödä, nukkua, kuolla (2012). Pichler käyttää tälläkin kertaa amatöörinäyttelijöitä ja onnistuu käsittelemään niin luokkaan, ikään kuin taustaan liittyviä kysymyksiä. Kaikki kaupungin asukkaat eivät ole valkoisia, eivät asu idyllisissä puutaloissa eivätkä tienaa mukavasti. Amateursin voisi halutessaan määritellä intersektionaaliseksi komediaksi neorealismin hengessä.

Tinkimättömän elokuvan moottorina toimii kaksi yläkoululaista tyttöä, jotka pistävät vastaan bränditohinalle, ottavat kameran omiin käsiinsä ja kuvaavat kaupunkiaan. Aivan kuten Pichler itse, he piirtävät monitahoista ja rosoista kuvaa pienestä ruotsalaiskunnasta – samalla kun valtuusto yrittää myydä idealisoitua kuvaa samasta aiheesta.

Kaisu Tervonen

  • Alkup. nimi: Amatörer
  • Kieli: arabia, bosnia, englanti, kurdi, ruotsi, saksa, tamili
  • Tekstitys: suomi
  • Levittäjä: Kinoscreen Illusion
  • Kuvaus: Johan Lundborg
  • Leikkaus: Andreas Nilsson, Gabriela Pichler, Johan Lundborg

Yhteistyössä