African Moot (2022)

African Human Rights Moot Court Competition on yli 30 vuoden ajan järjestetty tapahtuma, jossa tuhannet oikeustieteen opiskelijat, oppineet ja tuomarit 45 Afrikan maasta taittavat peistä ihmisoikeuksista. 2019 Botswanassa järjestetyn kilpailun vuoden teemana on pakolaisstatus ja se, millä perustein se voidaan myöntää tai evätä.

Tiimit valmistautuvat kilpailuun perusteellisesti tekemällä haastatteluita, tutustumalla aiheen lainsäädäntöön ja ennakkotapauksiin. Kilpailussa käsiteltävät keissit ovat fiktiivisiä, mutta niillä on tietysti paljon todellisuuspohjaa. Yksi tapahtuman tavoitteista onkin käynnistää ja ylläpitää keskustelua yleisafrikkalaisesta lainsäädännöstä, käytännöistä ja yhteistyöstä.

Kilpailijoita seurataan läpi viikon mittaisen mankelin, jonka aikana he pääsevät argumentoimaan niin kantajan kuin vastaajankin puolella. Kunnianhimoisille nuorille kilpailu ja sen lopputulos vaikuttavat suorastaan kivuliaan tärkeiltä, ja he kohtaavat myötä- ja vastoinkäymiset pakahduttavalla vakavuudella. Muutama konfliktin hetki kuumentaa tunteita, LGBTQIA+-yhteisöön kohdistuvat ennakkoluulot ja epätasa-arvoinen kohtelu manifestoituvat hätkähdyttävästi, ja palkinnonjako lyö kiilaa tiukasti yhtä pitäneen ystäväkaksikon välille.

Roosa Toivonen

Elokuvanäytös on ilmainen. Ilmaislippu tulee kuitenkin lunastaa ennen näytöksen alkua. 

  • Kieli: englanti, portugali, ranska, swahili
  • Tekstitys: englanti
  • Levittäjä: Tuffi Films

Yhteistyössä