Teemat
Maat
Omat suosikit

Abkhazia (2017)

Abkhazia on viihdyttävä matkapäiväkirja maailmankolkasta, jossa skeittareita ei ennen ole nähty. Suomalaisskeittarit yrittävät tarmokkaasti löytää Abhasiasta paikkoja, joissa rullailu ei häpäise kenenkään muistoa.
Näytökset

Anteeksiantamaton (2017)

Voiko sotarikoksia saada anteeksi? Tanskalaisen Lars Feldballe Petersenin dokumenttielokuvassa seurataan Bosnian sodassa uhrejaan kiduttaneen vanginvartijan yrityksiä saada heiltä anteeksi.
Näytökset

Beuys (2017)

Joseph Beuys hylki taidetta ja pyrki tekemään kaikesta taidetta. Hän puhui yksinkertaisin sanoin kivikovaa politiikkaa, jonka hän sulki teoksiinsa piiloon selityksiltä. Beuys on välttämätöntä nähtävää jokaiselle EMMAn keväisessä retrospektiivissä käyneelle.
Näytökset

Bill Frisell, A Portrait (2017)

Bill Frisellillä on leveä hymy, värikäs kitara- ja sukkakokoelma sekä ehtymätön kyky luoda upeaa musiikkia. Yhdysvaltalainen Frisell on aikamme arvostetuimpia jazz-kitaristeja: hän inspiroi ja hurmaa niin muusikkokollegat kuin yleisöt ympäri maailmaa.
Näytökset

Bobbi Jene (2017)

Keho on tanssijan tärkein työkalu. Kolmekymppisen Bobbi Jene Smithin ruumis on yhdeksän Israelissa vietetyn vuoden jälkeen huippuunsa viritetty instrumentti, jonka on aika tehdä jotain itsenäisesti.
Näytökset

Brimstone & Glory (2017)

Tultapecin kylässä melkein kuka tahansa voi räjähtää milloin vain, siksi huvit eivät ole keveitä. Kuvauksellaan tulittava Brimstone & Glory näyttää, miten ilotulitevalmistajat juhlivat vuoden suurinta ja hurjinta tapahtumaa: pyrotekniikkafestivaalia.
Näytökset

City of Ghosts (2017)

Ruumiin­osia ripustetaan lyhtypylväisiin ja irtopäät vierivät verisillä kaduilla. Julkisista teloituksista tulee osa kaupunkilaisten uutta, irvokasta arkea. Isis on saapunut Raqqaan raiskaa­maan kokonaisvaltaisesti kaikkea ja kaikkia.
Näytökset

Craigslist Allstars (2016)

Craigslist Allstars on kollaasinomainen kokonaisuus intiimejä, hauraita ja eroottisia hetkiä ensikohtaamisista suomalaisen elokuvantekijän ja eri kaupungeissa asuvien miesten välillä.
Näytökset

David Lynch: The Art Life (2016)

Kenties vaikea uskoa, mutta taaperona David Lynch oli kuin kuka tahansa perusvauva: kuumalla ilmalla hän tykkäsi istuskella parhaan kaverinsa kanssa kuralammikossa puun alla ja puristella savista mutaa. Nykyisin 71-vuotiaan elokuvantekijän kädet ovat edelleen – kirjaimellisesti – savessa, vaikka leikkikenttä onkin vaihtunut Idahon Sandpointista Hollywoodin kukkuloille.
Näytökset

Dries (2017)

Kuka huippusuunnittelija? Ei mainosta. Pesee silkkimallistonsa koneessa ennen näytöstä. Et tunnistaisi häntä kadulla, mutta erottaisit hänen vaatteensa kenen päällä tahansa. Kanye Westkin joutuu pokkuroimaan häntä.
Näytökset

From the Balcony (2017)

Oslolaisen elokuvaohjaaja-näyttelijä Ole Giæverin omasta arjesta kertovaa jutustelua kuuntelee hellittämättömän kiinnostuneena. Dokumentti-, essee- ja animaatio-elokuvaa yhdistelevä leffa jättää jälkeensä myönteisesti sekavan olon.
Näytökset

The Goodiepal Equation (2017)

Goodiepal eli Parl Kristian Bjørn Vester on tanskalais-färsaarelainen muusikko, taiteilija ja teoreetikko, josta kulkee toinen toistaan hämmentävämpiä tarinoita; ne ovat osa hänen jonkinlaista elämän performanssiaan. Goodiepal toimi Tanskan kuninkaallisen musiikkikorkeakoulun elektronisen musiikin osastonjohtajana, kunnes erottuaan julisti »herrasmiehen sodan» modernin tietokonemusiikin ja mediataiteen typeryyttä – sekä entistä työnantajaansa – vastaan.
Näytökset

Hobbyhorse Revolution (2017)

Kymmenientuhansien suomalaisnuorten suosioon noussut keppihevosharrastus ei ole suinkaan lastenleikkiä, vaan päivittäisiä treenejä, suurta omistautumista ja pieteetillä tehtyjä keppihevosia vaativa laji. Ohjaaja Selma Vilhusen (Tyttö nimeltä Varpu, R&A 2016) dokumentti Hobbyhorse Revolution kuvaa kiehtovaa ilmiötä sen harrastajien kautta, luoden samalla oodin mielikuvituksen ja yhteisöllisyyden voimalle.
Näytökset

Human Flow (2017)

Kiinalaistaiteilija-ohjaaja Ai Weiwei seuraa pakolaisvirtoja eri puolilla maailmaa. Niiden varrelta hukutaan Välimereen ja niiden osana kävellään, kunnes vastaan tulee raja, jota ei enää ylitetä. Sanotaan viimeinen sana, ja se on "ei".
Näytökset

I Called Him Morgan (2016)

New Yorkin kadut kimmelsivät. Lunta oli satanut metritolkulla ja päiväkausia. Vitivalkoisten kinosten kiertäminen kesti, kesti ja kesti – ambulanssi teki matkaa melkein tunnin. Sillä välin Lee Morganin 33-vuotias liekki oli ehtinyt jo sammua. Yksi kaikkien aikojen jazz-trumpetisteista menehtyi Helen-vaimonsa ampumaan luotiin Slug’s Saloonin lattialle helmikuussa vuonna 1972.
Näytökset

Joka toinen pari (2016)

Hääpäivänä tahdotaan rakastaa toista niin myötä- kuin vastoinkäymisissä, mutta toisinaan tahtominen ei riitä. Rakkaus vain muuttaa muotoaan tai hiipuu pois. Tilastojen valossa noin joka toinen avioliitto päättyy Suomessa eroon, mutta tarkoittaako eroaminen väistämättä aina pahinta mahdollista käännettä?
Näytökset

Kasvot, kylät (2017)

Elokuvalegenda Agnès Varda ja katutaiteilija JR matkaavat pitkin poikin Ranskaa. Matkalla he kohtaavat tavallisia ranskalaisia ja elämän isoja kysymyksiä.
Näytökset

Lumière! (2016)

Alussa oli valo. Lumièren veljekset olivat 1800-luvun lopun monialayrittäjiä ja keksijöitä, joilla oli kaikkea lääkepatenteista kutomoihin – sekä elokuva. Veljesten museona toimiva kotitalo Lyonissa on täynnä sykähdyttäviä, merkillisiä elokuvausvempaimia. Louis ja Auguste tuottivat reilun kymmenen vuoden aikana yli 1400 vajaan minuutin mittaista elokuvaa.
Näytökset

Maailman viimeinen kirjakauppa (2017)

Rax Rinnekankaan vertauskuvallinen ja kantaaottava dokumenttielokuva seuraa neljän kirjallisuuden rakastajan automatkaa kohti ”maailman viimeistä kirjakauppaa”. Matkaa siivittää sivistynyt ja kriittinen keskustelu, jota käydään neljällä kielellä.
Näytökset

Mountain (2017)

Jennifer Peedom vie Beethovenin ja Chopinin vuorille ja tuo sieltä alas ihan jotain muuta. Willem Dafoe puhuu rotista. Vertigovarmuus: 100 %.
Näytökset

Nokia Mobile – Matkapuhelimen tarina (2017)

Aiemmin kumisaappaistaan tunnetun yhtiön nousu maailman johtavaksi matkapuhelinvalmistajaksi on eräs suurimmista suomalaisista tarinoista. Kuten nimikin kertoo, siitä on kyse Arto Koskisen (Kuningas Litmanen, 2012) uunituoreessa elokuvassa.
Näytökset

The Paris Opera (2017)

Balettia, oopperaa, oppilasmatineoita – yksi maailman tunnetuimmista oopperataloista tarjoaa vuosittain noin 380 esitystä, joista ei mahtipontisuutta ja kunnianhimoa puutu. Edes elävän härän tuominen keskelle laulajia ei ole liioittelua vuonna 1669 aloittaneessa kulttuurilaitoksessa.
Näytökset

Perkele! Kuvia Suomesta (1971)

"Perkele! Kuvia Suomesta" on elokuva kaikille. Se kertoo suomalaisista ihmisistä rajusti ja riettaasti, kiltisti ja kauniisti. Suomi on meidän kotimaamme, perkele. "Perkele! Kuvia Suomesta" on kotimaan koko kuva. Siinä näyttäytyy Suomi, hyvä ja paha, hauska ja hullu.
Näytökset

Pohjolan enkeli (2017)

Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli on puhutellut suomalaisia sukupolvesta toiseen. Jokaisella tuntuu olevan salaperäisestä maalauksesta oma tulkintansa.
Näytökset

The Prince of Nothingwood (2017)

Afganistanilaisen elokuvatähden matkaan pujahtava ranskalaisdokumentti on viihdyttävä katsaus siitä, miten sodan runtelemassa maassa syntyy paikallisyleisön rakastamia B-elokuvia.
Näytökset

Puhtaus ja vaara (2016)

Seksityöstä puhuvat kaikki paitsi ne, jotka siitä eniten tietävät. Elina Talvisaaren dokumentissa asetelma on toisin: myyjät saavat kertoa, millaista tyydytyksen ja läheisyyden kauppaaminen oikeasti on.
Näytökset

Risk (2016)

“Tämä ei ole se elokuva, jota luulin olevani tekemässä.” Laura Poitras ei kuvannut sankaritarinaa WikiLeaksin perustajasta Julian Assangesta.
Näytökset

Soviet Hippies (2017)

Vaikkei ehkä uskoisi, Neuvostoliitossakin riitti rakkautta – ainakin hipeillä. Sinnikkäimmät kestivät kuulustelut ja pahoinpitelyt ja jakavat nyt värikkäät tarinansa Terje Toomistun dokumentissa Soviet Hippies.
Näytökset

Swagger (2016)

Lähellä Pariisia sijaitsee Aulnay-sous-Bois, yksi Ranskan pahamaineisimmista lähiöistä ja tuhansien nuorten koti ja kasvuympäristö. Eri puolilta maailmaa saapuneiden perheiden lapset kunnioittavat arkensa monikulttuurisuutta. Syntyperäiset ranskalaiset eivät lähiössä viihdy.
Näytökset

Tokasikajuttu (2017)

Pertti Kurikan Nimipäivien uran viimeisistä vuosista kertova itsenäinen jatko-osa on vähintään yhtä liikuttava ja viihdyttävä kuin bändin syntyhistoriaa käsitellyt Kovasikajuttu. Samaan aikaan se on myös synkempi ja traagisempi.
Näytökset

Tokyo Idols (2017)

Rio on kokopäivätoiminen keskisuosittu japanilaisidoli. Häntä ei olisi olemassa ilman otakuja, keski-ikäisiä miehiä, joiden homma on olla kokopäivätoiminen fani – Rion tai jonkun muun.
Näytökset

The Venerable W. (2017)

Burmassa kansaa väkivaltaisuuksiin kiihottava buddhalaismunkki saa puhua itsensä pussiin Barbet Schroederin dokumentissa, joka paljastaa ääriaatteiden ajattomuutta ja sovellettavuutta.
Näytökset