Teemat
Maat
Omat suosikit

9 Fingers (2017)

Noir-elokuvan päähenkilö Magloire on sekä panttivanki että rikoskumppani, kun pakomatka alkaa rahtilaivalla, jonka kyydissä seilaavat myös melankolia ja kuolema. Ensimmäinen pysäkki: Nowhereland.
Näytökset

150 Milligrams (2016)

Kun potilaat alkavat kuolla outoihin sydänvaivoihin, ranskalaisen keuhkolääkärin epäilykset heräävät. Tutkijatiiminsä avulla Irène Frachon oivaltaa, että syy kuolemiin löytyy diabeetikoille suunnatusta laihdutuslääkkeestä. Kerrottuaan epäilyksistään viranomaisille ja lääkeyhtiölle Frachon joutuu huomaamaan, että hänen tutkimustuloksensa eivät ole toivottua laatua. Hänen tiimiltään viedään rahoitus ja löydökset mitätöidään tieteellisen komitean edessä – ison lääkeyhtiön mainetta ei nimittäin kritisoida ilman seuraamuksia.
Näytökset

After the War (2017)

After the War on voimakas ja elävä kuvaus Marcosta ja hänen 16-­vuotiaasta tyttärestään Violasta (Charlotte Cétaire), joiden tasaisen elämän mullistaa erään profes­sori Marinin salamurha. Tapaus johtaa asetelmaan, jossa 1980-­luvulla tehdyt valinnat vaikuttavat vuoden 2002 tapahtumiin niin yhteiskunnallisella kuin henkilökoh­taisella tasolla.
Näytökset

L'amant double (2017)

François Ozonin posketon eroottinen trilleri naisesta ja identtisistä veljeksistä sykkii Hitchcockin, De Palman, Almodóvarin ja Cronenbergin hengessä, strap on -seksiä unohtamatta.
Näytökset

Amnesia (2015)

Saksalaissyntyinen nainen on paennut Ibizalle menneisyytensä traumoja. Paketti alkaa levitä käsiin, kun naapuriin muuttaa nuori mies Berliinistä.
Näytökset

Aquarius (2016)

Kuusikymppinen Clara on tun­nettu musiikkikriitikko. Hän asuu yksin rannan tuntumassa vanhassa talossa, jonka nimi on Aquarius ja jonka tonttia grynderi on hamunnut vuosia. Naapurit on jo ostettu talosta ulos, mutta Claralla ei ole aikomustakaan muuttaa. Ei, vaikka kuinka painostetaan.
Näytökset

Ava (2017)

Ava on menettämässä näkökykynsä, mutta vielä hän näkee: rantamaiseman, yksinhuoltajaäidin, itkevän pikkusiskon ja painajaisia. Vapaana juokseva musta koira johdattaa muodonmuutokseen. Avasta tulee pieni villi intiaani, rakastunut.
Näytökset

Un beau soleil intérieur (2017)

Rakkautta & Anarkiaa on esittänyt suurimman osan Claire Denis’n hurjista ohjauksista. Denis yllätti toukokuussa Cannesin elokuvajuhlilla hurmaavalla ja särmikkäällä uutuudellaan. Un beau soleil intérieur kertoo onnen tavoittelusta ja Pariisin olemuksesta. Aiheet ovat ikuisia, mutta tarina hengittää emotionaalisesti anteliaan Juliette Binochen tahtiin – tarjolla on siis kutkuttava, sykettä kiihdyttävä seikkailu, joka tarjoaa uusia näkökulmia rakkauteen.
Näytökset

Call Me by Your Name (2017)

Call Me by Your Name on sekä moderni että perinnetietoinen universaali rakkaustarina, jossa näkyy Luchino Viscontin ja Bernardo Bertoluccin kaltaisten mestareiden vaikutus. Italialaisen Guadagninon vastaus Moonlightille, Carolille ja muille viime vuosien gay-teemaisille elokuvahelmille on suurenmoinen.
Näytökset

Centaur (2017)

Kirgistanin kadotettu tarunhohteinen menneisyys sykkii festivaalin yhdessä kauneimmassa elokuvassa, Centaurissa. Unohtumattomiin kuuluu kuva satulatta ratsastavasta hevosvarkaasta yön pimeydessä kädet levällään, kasvot kohti taivasta kuin sieltä ohjeita hakien.
Näytökset

A Ciambra (2017)

Pio puikkelehtii paikallisten italialaisten, romanialaisten ja afrikkalaisten välillä Italian Calabriassa ja ihailee isoveljeään, joka on opettanut tälle katuelämän tavat. Isoveljen kadotessa Pio joutuu tekemään hyytävän päätöksen siitä, onko hän valmis astumaan veljensä aikuisiin kenkiin.
Näytökset

Clash (2016)

Egyptin armeija vangitsee vahingossa maata jakavan kriisin eri osapuolia samaan vankienkuljetusvaunuun. Onnistuuko yhteiselo ahtaassa tilassa vai onko tuloksena verilöyly?
Näytökset

Endangered Species (2017)

Josephinen avioliitto muuttuu painajaiseksi ennen kuin papin aamenesta on ehtinyt kulua päivääkään. Melanien yllätysvauvan isä on tulevaa vaaria vanhempi. Kieliä opiskeleva herkkä Anthony puolestaan jää yllättäen yksin pitämään huolta psykiatriselle osastolle joutuneesta äidistään ja tämän lääväksi muuttuneesta asunnosta.
Näytökset

Final Portrait (2017)

Geoffrey Rushin tragikoominen roolisuoritus taiteilija Alberto Giacomettina kiteyttää luomisen tuskan elokuvassa, joka kertoo yhden muotokuvan synnystä: "Lopetetaan ennen kuin tuhoan kaiken!"
Näytökset

Félicité (2017)

Alain Gomis lainasi neljännen pitkän elokuvansa orgaanisen rakenteen musiikista. Kongon Kinshasaan sijoittuva Félicité myötäelää ja hengittää nimihenkilönsä kipua ja toivoa. Pääosaa näyttelevän Véro Tshanda Beyan läsnäolo lyö kuvista läpi väkevänä ja raa’an tunnevoimaisena.
Näytökset

Godless (2016)

Lohduttomassa bulgarialaisdraamassa Balkanvuorten kylmyys ulottuu ihmissuhteisiin. Kotihoitaja Gana saa voita leivälleen ja morfiinia tajuntaansa ryöväämällä vanhusten henkilötodistuksia.
Näytökset

I Am Not a Witch (2017)

Shula-tyttö joutuu noitaleirille Sambiassa Rungano Nyonin visuaalisesti tyylikkäässä, lakonisessa satiirissa, joka tutkii kriittisesti naisia alistavia uskomuksia.
Näytökset

Ice Mother (2017)

Mustanpuhuvassa komediassa kuusikymppisen Hanan elämään astuu uusi mies, joka opettaa hänen lapsenlapsensa lyömään ja sanoo suoraan, että Hanan pojat ovat mulkkuja. Jollaisia vähän ovatkin.
Näytökset

Ismael's Ghosts (2017)

Ismael (Mathieu Amalric) on ketjussa polttava ja juova huithapeli elokuvaohjaaja, jota vainoavat painajaiset. Miksi? No, muun muassa siksi, että hänen vaimonsa Carlotta (Marion Cotillard) katosi selityksettä 20 vuotta sitten. Viime vuosina Ismael on löytänyt univaikeuksistaan huolimatta jonkin sortin onnen. Löytyyhän viereltä tyystin epäaavemainen astrofyysikko Sylvia (Charlotte Gainsbourg).
Näytökset

Kasvot, kylät (2017)

Elokuvalegenda Agnès Varda ja katutaiteilija JR matkaavat pitkin poikin Ranskaa. Matkalla he kohtaavat tavallisia ranskalaisia ja elämän isoja kysymyksiä.
Näytökset

Los Perros (2017)

Marianan (Antonia Zegers) elämä on upean etuoikeutettua. Arkea täyttävät ratsastustunnit, taidegalleria ja hämärät asiakirjat, joita liikemies-isä kiikuttaa allekirjoitettavaksi. Vaikka Mariana on pistävän älykäs, eivät hänen elämänsä miehet ota häntä vakavasti: aviomieskin on sitä mieltä, että puolison täytyy tehdä kuten perheen pää käskee.
Näytökset

Loveless (2017)

Avioeron partaalla olevan pariskunnan poika katoaa. Etsintöjen aikana paljastuvat venäläiset sukupuoliroolit, ahdasmielisyys ja yleinen apatia, jota ohjaa raha.
Näytökset

Lumière! (2016)

Alussa oli valo. Lumièren veljekset olivat 1800-luvun lopun monialayrittäjiä ja keksijöitä, joilla oli kaikkea lääkepatenteista kutomoihin – sekä elokuva. Veljesten museona toimiva kotitalo Lyonissa on täynnä sykähdyttäviä, merkillisiä elokuvausvempaimia. Louis ja Auguste tuottivat reilun kymmenen vuoden aikana yli 1400 vajaan minuutin mittaista elokuvaa.
Näytökset

Montparnasse Bienvenüe (2017)

Eksänsä mielestä Julia on pantava luuseri, mutta se on vain hänen mielipiteensä. Kipeästä erosta toipuva Julia varastaa ex-miehen kissan ja kulkee katti kainalossa kiehtovana, ärsyttävänä sekasotkuna.
Näytökset

The Paris Opera (2017)

Balettia, oopperaa, oppilasmatineoita – yksi maailman tunnetuimmista oopperataloista tarjoaa vuosittain noin 380 esitystä, joista ei mahtipontisuutta ja kunnianhimoa puutu. Edes elävän härän tuominen keskelle laulajia ei ole liioittelua vuonna 1669 aloittaneessa kulttuurilaitoksessa.
Näytökset

Pohjolan enkeli (2017)

Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli on puhutellut suomalaisia sukupolvesta toiseen. Jokaisella tuntuu olevan salaperäisestä maalauksesta oma tulkintansa.
Näytökset

The Prince of Nothingwood (2017)

Afganistanilaisen elokuvatähden matkaan pujahtava ranskalaisdokumentti on viihdyttävä katsaus siitä, miten sodan runtelemassa maassa syntyy paikallisyleisön rakastamia B-elokuvia.
Näytökset

Raw (2016)

Vegaaniperheen teini-ikäinen tytär Justine joutuu uudessa koulussa syömään lihaa. Järkyttävä kokemus synnyttää himon lihansyöntiin, ja Justinen uusi lempimaku on ihminen.
Näytökset

The Square (2017)

Ruben Östlundin elokuva ivailee taidemaailmalle, mutta ennen kaikkea se käsittelee yhteiskunnallisia asioita. Polveilevaa satiiria on vaikea tiivistää yhteen ajatukseen. Sen kerronta luottaa katsojaan vähintään yhtä paljon kuin legendaarinen tv-sarja The Wire.
Näytökset

Swagger (2016)

Lähellä Pariisia sijaitsee Aulnay-sous-Bois, yksi Ranskan pahamaineisimmista lähiöistä ja tuhansien nuorten koti ja kasvuympäristö. Eri puolilta maailmaa saapuneiden perheiden lapset kunnioittavat arkensa monikulttuurisuutta. Syntyperäiset ranskalaiset eivät lähiössä viihdy.
Näytökset

This Is Our Land (2017)

This is Our Land kuvaa ranskalaista oikeistopopulismia lähes reaaliajassa. Marine Le Penia muistuttavan puoluepomon vaalivankkureihin hyppäävästä pikkukaupungin sairaanhoitajasta kertova draama aiheutti Ranskassa kohua.
Näytökset

The Venerable W. (2017)

Burmassa kansaa väkivaltaisuuksiin kiihottava buddhalaismunkki saa puhua itsensä pussiin Barbet Schroederin dokumentissa, joka paljastaa ääriaatteiden ajattomuutta ja sovellettavuutta.
Näytökset

Viinitilamme Ranskassa (2017)

Viini on »luonteikas», kun siinä on kasvualueelleen tyypillisiä ominaisuuksia. Cédric Klapischin Viinitilamme Ranskassa on sekin imenyt kotimaaperästään olennaisuudet: erittäin ranskalaisessa draamakomediassa pääosan saavat viini ja perhesuhteet.
Näytökset

The Workshop (2017)

Laurent Cantet’n (Cannes-voittaja Luokka 2008) uudessa elokuvassa rikoskirjailija matkustaa kuihtuvaan satamakaupunkiin pitämään kirjoituskurssia työttömille nuorille. Monikulttuurisen ryhmän keskustelut heijastavat nyky-Ranskan haasteita.
Näytökset

The Wound (2017)

Eteläafrikkalaisen Xhosa-kansan aikuistumisriittiä kuvaava voimakas draama käsittelee kiellettyä seksuaalisuutta. Miehisessä yhteisössä läsnä ovat sekä väkivallan uhka että intiimit kohtaamisetkin.
Näytökset

Zombillenium (2017)

Arthur de Pinsin sarjakuviin perustuva animaatio, jossa hirviöhuvipuiston zombit, vampyyrit, ihmissudet ja muut elävät kuolleet taistelevat paremman tulevaisuuden puolesta.
Näytökset