/ Blogi

R&A:n vakiokirjoittaja Jaana Semeri löysi R&A:n ohjelmistosta kaksi fiktiotakin ihmeellisempää dokumenttia. Räväytä silmäsi auki belgialaisen suorapuheisen tuomarin kyydissä tai lähde silminnäkijöiden matkaan keskelle Angolan sisällissodan alkuhetkiä. Elokuvat, jotka on pakko nähdä: SO HELP ME GOD ja ANOTHER DAY OF LIFE.

LAKI JA OIKEUS, ROUVA TUOMARI
So Help Me God (ohj. Jean Libon, Yves Hinant)

Jos katsot vain yhden (dokumentin), katso tämä. Yves Hinantja Jean Libon ovat sen tehneet, dokumentin nimeltä SO HELP ME GOD ja se kertoo brysseliläisestä tuomarista Anne Gruwezista.

So Help Me God on ihan mieletön yllätys. Se on röyhkeä, epäkorrekti, järkyttävä ja hirveän hauska.

Ja nimenomaan siksi, että se uskaltaa kertoa tuomari Gruwezista ja hänen asiakastapaamisistaan rehellisesti.

On tavattoman mietoa todeta, että Gruwezia ei ikinä voisi kuvitella oikeisiin lain huoneisiin. Hänet pitää nähdä itse teossa. Ja kuulla! Hän pitää niin machoilevat poliisit kuin kaikenlaiset ryökäleet sellaisessa rouvan nuhteessa, että ei kahta sanaa.

”En ole koskaan etsinyt näin innolla kondomia”, hän toteaa syöksyessään poliisiryhmän kera valtavan todistusainevaraston syövereihin. Dominatrix puolestaan saa selittää jos jonkinlaiset kidutuskeinot valtavan innostuneelle tuomarille, miespuolisen avustajan punastellessa vieressä.

Kenenkähän fiktiossa tuomari Gruwez voisi esiintyä? Kelle naiselle kirjoitettaisiin sellaiset repliikit, joilla hän asiansa ilmaisee: John Watersin törkeys yhdistyneenä Howard Hawksin dialogiin ja ranskankieliseen viipyilyyn ääntämyksessä ja sanoissa?

Tuomari Gruwez on kuitenkin tosielämän toimija, rohkea ja omanarvontuntoinen ammatinharjoittaja. Hän ei hätkähdä, kun vankilaan passitettu uhkaa kostoksi hänelle lähteä Syyriaan. Hän ymmärtää vaieta, kun mielentasapainonsa menettänyt nainen kertoo poikansa murhasta.

Hurja juttu. Pistää miettimään lakia ja moraalia ja omaa asennetta siihen. Ja naurattaa silti.

So Help Me God R&A:ssa
28.9. klo 18:30 Kino Engel 1
29.9. klo 16:15 Kino Engel 2

SOTAREPORTTERIN PÄIVÄKIRJASTA
Another Day of Life (ohj. Raúl de la Fuente, Damian Nenow)

Monta vuotta sitten luin puolalaisen, myöhempinä vuosinaan maailmankuulun sotakirjeenvaihtajan, Ryszard Kapuscicskin (1932-2007) varhaisia kirjoituksia Afrikasta. Nuori reportteri kierteli eri maissa vaaroja kaihtamatta ja tutustui tavallisten, köyhien afrikkalaisten elämään ruohonjuuritasolla.

Kirja oli nimeltään Ebenholz ja se teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Sellaisia reportaaseja en ollut koskaan ennen lukenut. Enkä kovin monia sen jälkeenkään. Näin Afrikan aivan toisin silmin sen jälkeen.

Raul de la Fuenten ja Damian Nenowin varsin onnistunut dokumentin, animaation ja dokudraaman yhdistelmä ANOTHER DAY IN LIFE kertoo Kapuscinskin matkasta Angolan sisällissotaan vuonna 1975, juuri ennen maan aiottua itsenäistymistä.

Aluksi vaikuttaa siltä, että Another Day in Life on tavanomainen, näyttelijöillä kuvattujen kohtausten päälle piirretty animaatio. Sellainen vähän kömpelösti liikkuva niin kuin tietokonemallinnetut ihmiset ympäristöissään valitettavasti vieläkin ovat.

Kunnes eräs henkilöistä alkaa puhua nykyajassa, 44 vuotta myöhemmin. Mainio idea ja hyvin toteutettu. Tunnelma sähköistyi heti.

Hyvin on hahmoteltu myös Kapuscinskin painajaismainen olo, johon hän matkallaan sodan ytimeen usein putoaa. Taitavaa animointia ja visualisointia.

Tapahtumain kulku on yllätyksellinen ja elossa olevat todistajat sekä huikeat näyt pitävät intensiteettiä yllä huolimatta äänityön yksitoikkoisuudesta. Näyttelijät puhuvat oudon ulkokohtaisesti, vaikka eletään mitä intensiivisempiä hetkiä sodan murrosvaiheessa.

Another Day of Life R&A:ssa
29.9. klo 21:00 Korjaamo Kino Kulmasali