/ Blogi

Camille Auer on kuvataiteilija, jonka videoteos The Well Kept Secret of Muffing on mukana R&A Shortsin QUEER BODIES -näytöksessä. Auerin R&A-vinkeissä elokuvat EXIT – LEAVING EXTREMISM BEHIND, THE HEIRESSES, GAME GIRLS, IN THE AISLES ja WILD DOGS.

Myöhäiskapitalismilla tarkoitetaan yleensä maailmansotien jälkeistä, kapitalismin loppua edeltävää aikaa. Perinteisen teollisuuden työnjako ei enää päde, eikä ihmisillä ole selkeää paikkaa yhteiskunnassa. Identiteetit ovat repaleisia ja toimeentulo epävarmaa. Vanhat vallan jaot ovat kyseenalaisessa tilassa. Tuskalliset (tai riemukkaat) murrokset ovat vääjäämätön uhka tai mahdollisuus, tai kenties jo hiljaa (ja täydellä paukkeella) käynnissä.

Ihmiset reagoivat maailman hajoamiseen eri tavoilla, mutta yhteisiä piirteitä löytyy. Ihmiset haluavat kokea yhteyttä toisiinsa, intiimiä läheisyyttä esimerkiksi ystävyyden, romantiikan tai ideologian muodossa. Katsoin viisi Rakkautta & Anarkiaa -elokuvaa, joita kaikkia yhdistivät nämä teemat.

EXIT – LEAVING EXTREMISM BEHIND
(ohj. Karen Winther)

EXIT on kamala elokuva, mutta myös hyvin tärkeä ja ajankohtainen. Se osuu lähelle meitä kaikkia. Jimi Karttusen kuolemaan johtaneesta pahoinpitelystä tuli juuri täyteen kaksi vuotta. Turun puukkoiskuista on vuosi. Molempia yhdistää tekijöiden toksinen maskuliinisuus, joka ei ole löytänyt tervettä kanavaa purkautua.

Exit esittelee dokumentaarisesti viisi entistä “väkivaltaista ekstremistiä”, jotka ovat “tehneet parannuksen” ja puhuvat nyt väkivaltaa ja ekstremismiä vastaan. Kolme henkilöistä on entisiä äärioikeistolaisia tai natseja, yksi on entinen jihadisti ja yksi entinen antifasisti. Henkilöiden valinnassa ja teemojen käsittelyssä on hieman menneet puurot ja vellit sekaisin, ja siinä piilee tämän elokuvan pahin vaara.

Ex-natsit kuvailevat avoimesti ihmisvihamielistä maailmankuvaa, johon he uskoivat, ja siihen perustuvaa melko sattumanvaraisesti kohdistuvaa brutaalia väkivaltaa. Ex-jihadisti kertoo, kuinka järkyttävää oli tajuta tekojensa seuraukset, kun on ollut mukana aiheuttamassa sattumanvaraisten ihmisten kuolemia. Tämän yhteyden tajuan, ja jihad-liikkeiden autoritaarisuus ja patriarkaalisuus ovat ideologisesti samaa maata länsimaisen fasismin kanssa. Mutta miksi mukana on antifasisti? Eikö edellisen kaltaisen toiminnan vastustaminen keinolla millä hyvänsä ole meidän kaikkien velvollisuus, eikä missään nimessä ekstremismiä?

Tarve kuulua johonkin itseä suurempaan ja tulla hyväksytyksi on elokuvan mukaan suurin syy ekstremismin viehätykselle. Monimutkaisessa maailmassa helpot vastaukset tuntuvat houkuttelevilta. Joukkoon kuulumisen tunne on vahvimmillaan silloin, kun rajanveto meidän ja muiden välillä on ehdoton.

Lähes kaikkien elokuvan henkilöiden käännekohtana on ollut se, että he ovat itse tulleet kohdelluksi ihmisinä tilanteissa, joissa eivät odottaneet sitä.

Exit R&A:ssa
24.9. klo 16:30 Kinopalatsi 8
28.9. klo 16:30 Kino Engel 2 (ohjaaja paikalla)
29.9. klo 18:45 Kino Engel 2 (ohjaaja paikalla)

THE HEIRESSES
(ohj. Marcelo Martinessi)

Chela ja Chiquita ovat molemmat rikkaista suvuista. He ovat seurustelleet vuosikymmeniä ja asuvat perintötalossa. Taloudellisten vaikeuksien takia he ovat alkaneet myydä irtaimistoaan. Chela on liian ylpeä ottaakseen vastaan ystävien tarjoamaa apua. Chiquita joutuu talouspetoksesta syytettynä vankilaan ja pariskunta palkkaa Chelalle kodinhoitajan rahahuolista huolimatta.

Paraguaylaisen luokkayhteiskunnan kuvaus on hienovaraista ja monisyistä. Yläluokasta tippuneet naiset joutuvat keksimään uusia tapoja selvitäkseen. He joutuvat salaamaan suhteensa julkisessa elämässä.

Elokuvassa ei näy miehiä kuin pari kertaa vilaukselta. Naiset ovat kaikki ikääntyviä tai ikääntyneitä ja elävät vanhoilla rahoilla, jotka vääjäämättä kuluvat. Elokuva etenee verkkaisesti ja on klassisen kaunis.

Vanhoista naisista kertovia elokuvia on aivan liian vähän. Haluan lisää esikuvia vanhenemiselle ja etenkin vanhenemiselle yhdessä. Mietityttämään jää se, että elokuvan on ohjannut mies.

The Heiresses R&A:ssa
23.9. klo 14:00 Maxim 1
24.9. klo 16:30 Orion
26.9. klo 18:45 Orion

GAME GIRLS
(ohj. Alina Skrzeszewska)

GAME GIRLS on jonkinlainen peilikuva The Heiresses-elokuvalle. Se kuvaa kolonialistisen perinnön erästä toista puolta, koditonta pariskuntaa Los Angelesin Skid Row’lla.

Siinä missä edellisen elokuvan perijättäret ovat menettämässä kaiken, tämän elokuvan päähenkilöillä ei ole mitään menetettävää. Game Girls kuvaa dokumentaarisesti Terin ja Tiahnan elämää pidätysvankilan, mielenterveys- ja päihdeongelmien ja riitojen keskellä. Vaikeuksista huolimatta he onnistuvat saamaan asioita järjestykseen.

Jos se, että Thelma ja Louise olivat valkoisia heteroita ja päätyivät lopulta itsetuhoon, on aina ärsyttänyt sinua, on huutoihisi vastattu tällä vuosikymmenellä monen elokuvan voimin. Game Girls on yksi niistä. Mietityttämään jää se, että elokuvan ohjaaja on valkoinen eurooppalainen.

Game Girls R&A:ssa
23.9. klo 20:45 Kinopalatsi 5
27.9. klo 12:00 Kinopalatsi 7

IN THE AISLES
(ohj. Thomas Stuber)

IN THE AISLES on kuvaus valkoisen saksalaisen työväen arjesta suuressa tukkumyymälässä. Elokuvassa on verkkainen, toistolla rutiinin tuntua tuova rytmi, joka kerii auki päähenkilö Christianin taustaa ja tulevaisuutta.

Trukilla ajamisen opettelu, ihastuminen, vaikea menneisyys, ystävystyminen ja menetys kietoo katsojan pienen maailman sisään. Vähillä elementeillä ja rajatulla tilalla luodaan paikoin jopa pakahduttavan voimakkaita tunnelmia.

Myöhäiskapitalismin teemaan elokuvan sitoo työpaikan menettämisen ja yhteisöistä vieraantuminen pelko, sekä kulutusyhteiskunnan solmukohdan, tukkumyymälän sisäinen elämä.

In the Aisles R&A:ssa
22.9. klo 16:00 Kinopalatsi 1
23.9. klo 16:00 Bio Rex
27.9. klo 20:45 Korjaamo Kino Elokuvasali

WILD DOGS – A HERSTORY OF THE MUSIC PRODUCER
(ohj. Elin Lilleman Eriksson, Saga Gärde)

Jos Exit oli kuvaus kieroutuneesta ja ulossulkevasta, painostavasta yhteisöllisyydestä ja epäonnistuneista selviytymisstrategioista, WILD DOGS on kaikkea muuta. Dokumentaarinen elokuva kertoo naisista ja transihmisistä, jotka järjestäytyvät muuttaakseen miesvaltaisen alan, musiikin tuottamisen, sukupuolijakaumaa.

Järjestäytyminen yhden luovan alan ammatin olosuhteiden muuttamiseksi edellyttää tietysti jonkinasteista etuoikeutettua asemaa globaalissa mittakaavassa; perusasioiden, kuten ruuan ja suojan on oltava kunnossa ennen kuin voidaan keskittyä kulttuurin tekemisen tapoihin. Samoja vertaisavun ja organisoitumisen metodeja voisi toki soveltaa muihinkin elämän osa-alueisiin.

Popkollo ja Vem kan bli producent? (Kenestä voi tulla tuottaja?) ovat ruohonjuuritason organisaatioita, jotka opettavat naisille ja muunsukupuolisille musiikin tuottamista. Elokuvassa vilahtelee superstaroja, kuten Robyn ja Beatrice Eli, mutta heistä ei tehdä suurta numeroa vaan he opettelevat ja puhuvat tuottamisesta samalla viivalla kaikkien muiden kanssa. Itse-epäilyistä päästään vertaistuen avulla ja onnistumisen jaettu riemu saa katsojan mukaansa.

Kulttuuri määrittelee ja muokkaa maailmaa, jossa elämme. Popkulttuuri tekee sen erityisen tehokkaasti ja huomaamatta. Järjestäytyminen ja yhteisöjen rakentaminen musiikin tekemisen ympärille voi toimia luonnoksena uudelle yhteiskunnalliselle järjestykselle.

Wild Dogs R&A:ssa
24.9. klo 12:30 Kinopalatsi 7
26.9. klo 18:45 Maxim 2 (ohjaaja paikalla)
27.9. klo 18:15 Andorra