/ Blogi

Anna Äärelä ohjasi upean R&A Shorts -trailerin, jonka pääosassa on kaksi nuorta, keilahalli, ranta ja ruumis. Ohjaaja kertoo haastattelussa muun muassa traileriin vaikuttaneista pitkistä ja lyhyistä elokuvista.

Ohjaaja Anna Äärelä ja kuvaaja Max Smeds ovat työryhmineen luoneet R&A Shorts -lyhytelokuvatapahtumalle trailerin, joka ehtii alle minuutissa luoda ympärillee kokonaisen oman maailmansa.

Traileri syntyi ajatuksesta tehdä käsikirjoitus suoraan kuviksi, ilman tekstiä.

– Tein toisena opiskeluvuotenani muutaman sivun luonnostelman, joka hautautui muiden koulupapereiden sekaan. Nyt kaksi vuotta myöhemmin tehdessäni muuttoa, tuo luonnostelma tippui lattialle ja heitin sen roskiin. Palasin kuitenkin katsomaan sitä ja tajusin se olevan tuleva traileri, Äärelä kertoo.

Ohjaajan mukaan luonnostelmassa oli kaikkea, mitä hän halusi tehdä. Yksinkertainen juoni ja sen monet pienet käänteet antaisivat tekijöiden keskittyä luomaan outoa tunnelmaa visuaalisuudella.

Erityisen tärkeää oli, että mukana oli Äärelän vakiokuvaaja Smeds.

– Visuaalinen tajumme osuu täydellisesti yhteen. Päätimme heti aluksi kuvata 4:3-formaattiin ja pyöristää kuvan reunat, että katsojan täytyisi katsoa tähän maailmaan tavalla, johon hän ei ole tottunut. Halusin traileriin värejä, luonnonvaloa ja epätodellista valoa. Halusin tuttuja tilanteita ja paikkoja, mutta oudolla fiiliksellä.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaali merkitsee Äärelälle sekä laadukkaita elokuvia että mahdollisuuksia uusille tekijöille.

– Koskaan ei voi olla varma siitä, mitä tulee näkemään, Mutta ainakin voi olla varma siitä, että elokuvat on valittu ajatuksella ja näytökset kuratoitu hyvin. Muistan kun lyhytelokuvani Atlas ja kandityöni Syli näytettiin R&A:ssa. Se oli hieno hetki, sillä silloin tunsin ensimmäistä kertaa, että työni voidaan ottaa tosissaan.

Tarantinon perässä päivänvaloon

Anna Äärelä kertoo lempilyhytelokuvakseen Rod Blackhurstin elokuvan Alone time. Se jäi hänen mieleensä yksinkertaisen, mutta terävän ja hyytävän juonenkuljetuksen takia.

– Lyhytelokuvan idea on todella yksinkertainen ja lopussa tapahtuu yllättävä käänne. Se jäi vaivaamaan minua useiksi viikoiksi katsomisen jälkeen.

R&A-trailerin kuvausten lisäksi Äärelä on pitänyt itsensä kiireisenä. Trailerin tekijäryhmä kuvasi kesällä lyhytelokuvan Emilia. Lähiaikoina tulee ulos Elenzin musiikkivideo, jonka Äärelä on ohjannut. Syksyn ohjaajaopiskelija viettää vaihto-opinnoissa Los Angelesissa.

Kesän aikana valmistunut R&A Shorts -traileri on kaikin puolin voimakas ja elokuvallinen pienteos. Alkuperäisen luonnostelman inspiraationa oli Quentin Tarantinon Reservoir Dogs (1992).

Reservoir Dogsista jäi mieleen se kohta, jossa poistutaan sisältä hallista kadulle. Mieleen jäi se tunne, kun jotain vähän kummallista tuodaan kirkkaaseen päivänvaloon.

Äärelä vihjaa, että Tarantino-viittauksen lisäksi trailerista löytyy paljon muutakin bongattavaa elokuvien ystäville.

– Traileriin on piilotettu viittauksia elokuviin, mutta ehkä jätän jotain kertomatta, jotta katsoja voi löytää ne itse!