/ Blogi

R&A:n vakiobloggari Jaana Semerin lauantain suosituksissa THE KING’S CHOICE, 150 MILLIGRAMS, DESERT BRIDE sekä Jörn Donnerin PERKELE ja PERKELE 2.

ISÄNMAAN PUOLESTA
The King’s Choice (ohj. Erik Poppe)

Näin tehdään hieno elokuva politiikasta, sodasta ja demokratiasta:

Etsitään lähihistoriasta tarpeeksi dramaattinen hetki, jonka kaikki oman maan kansalaiset tietävät, mutta jota me muut emme niinkään. Ajatellaan tarinalle tarpeeksi erityinen päähenkilö ja hänelle yhtä kiehtova vastavoima. Kirjoitetaan tarina rohkeasti ja taitavasti, kuvataan ja näytellään paneutuen, pieteetillä.

Niin, norjalaisen Erik Poppen elokuvasta THE KING’S CHOICE olisi opittavaa eräässäkin elokuvamaassa. Se on sotaelokuva, mutta aivan erityisen rauhantahtoinen. Se kertoo isistä ja lapsista ja samalla monarkiasta ja diplomatiasta. Se kuvaa pahaa tilannetta ja hyviä tarkoitusperiä, mutta ei typistä päähenkilöitä pahoiksi ja hyviksi.

Ja mistä on kysymys? Siitä miten Natsi-Saksan asiainhoitaja esiintyi rauhan ja Norjan kuningas Haakon VII demokratian puolustajana huhtikuussa 1940.

Elokuvassa on herkullinen aihio suomalaisellekin elokuvalle. Katso niin tiedät mikä.

The King’s Choice R&A:ssa
17.9. klo 15:45 Kinopalatsi 1
18.9. klo 18:30 Kinopalatsi 8
19.9. klo 16:00 Korjaamo Kino Elokuvasali
21.9. klo 21:15 Korjaamo Kino Elokuvasali

TANSKALAINEN TÄHTI
150 Milligrams (ohj. Emmanuelle Bercot)

Vallan linnakkeen pääministeriä esittänyt tanskalainen Sidse Babett Knudsen on pääosassa Emmanuelle Bercotin ranskalaisfilmissä 150 MILLIGRAMS.

Ei ole mitenkään kummallista, että pohjoismainen näyttelijä on isossa roolissa isossa maailmassa. Mutta Knudsenin suvereenissa läsnäolossa tässä elokuvassa on samaa elokuvatähteyden kimallusta kuin esimerkiksi Stellan Skarsgårdilla oli heti ensimmäisissä isoissa rooleissa. Ja se tähteys on jotenkin skandinaavista: suoraa ja raikasta.

Knudsen esittää keuhkolääkäriä, joka käy taistoon Ranskan suurinta lääketehdasta vastaan. Hän on paitsi elokuvan alati läsnäoleva kasvo myös sen sielu: uskottava ranskalainen perheenäiti ja valovoimainen ammatinharjoittaja.

Vain todellinen taitaja osaa kasvattaa hahmonsa suuremmaksi kuin sen lähtökohdat ovat tällaisessa hyvät voittaa pahat -tarinassa. Knudsen ei ole vain urhea sankaritar, hän on ennen kaikkea kiehtova ihminen. Hän tekee 150 milligrammasta R&A-elokuvan.

150 Milligrams R&A:ssa
16.9. klo 21:00 Korjaamo Kino Kulmasali
17.9. klo 15:45 Kinopalatsi 2
20.9. klo 16:00 Korjaamo Kino Elokuvasali
23.9. klo 12:00 Korjaamo Kino Elokuvasali

TUOKIO TUULESSA
Desert Bride (ohj. Celia Atán & Valeria Pivato)

Joskus ei tarvita kuin mahdollisimman epätodennäköinen pari ja paikka.

Ja sattuma.

Ikänsä samassa taloudessa palvellut Teresa kohtaa alati maita ja mantuja kiertäneen kauppiaan Gringon pienessä kylässä keskellä erämaata.

Sattumalta, koska Teresaa kuljettaneen linja-auton tuulilasi särkyi ja hän tuli ohittaneeksi hanakasti kauppaa käyvän Gringon kojun juuri, kun oli aikaa katsella tämän myyntivalikoimaa.

Yhteinen päivä Gringon kyydissä alkaa tästä ja kaunis päivä se onkin. Häkellyttävän yksinkertainen elokuva luottaa viisaasti kypsien näyttelijöiden karismaan. Argentiinalaiset Celia Atán ja Valeria Pivato ohjaavat heitä varmasti ja lämpimästi.

Ihmeellistä miten elämä vaan joskus on.

Desert Bride R&A:ssa
16.9. klo 14:15 Kinopalatsi 1

18.9. klo 14:00 Kinopalatsi 8
19.9. klo 16:15 Korjaamo Kino Kulmasali

PERKELEET
Perkele – Kuvia Suomesta & Perkele 2 (ohj. Jörn Donner)

Jörn Donnerin PERKELE – KUVIA SUOMESTA vuodelta 1971 oli voimansa tunnossa olevan ohjaajan hyppy ranskalaisen uuden aallon tunnelmiin, kotimaan turuille ja tantereille, kansan pariin. Käsivarakameralla kuvattiin ja häpeilemättömän hesalainen Donner kiersi maata mikki kädessä.

Ensimmäisen Perkeleen kuvat olivat suoria ja puheet myös. Dokumentin loppulaulussa kehotettiin tekemään jotain: Tehkää pieniä tekoja, tehkää suuria tekoja mutta tehkää jotakin! Donnerin ensimmäinen Perkele oli teko.

PERKELE 2 on vanhan miehen paluu 45 vuoden takaiseen ideaan, elokuvaesseeksi kutsuma. Aloitetaan ohjaajan omasta sydänleikkauksesta ja päädytään hänen kotitalonsa fasadiin. Mutta kierretään toki Suomea ja tavataan yllättävänkin onnellisia ihmisiä, vanhoja ja nuoria. Välillä Donner kertoo mietteitään mm. hallituksesta, maahanmuuttajien kohtelusta ja kansalaisten harrastuksista.

Perkele 2 on pikemminkin Pihkura, lämpöinen kotimaan katsaus. Mutta alkuperäisen dokkarin mainiot laulut (MA NumminenJarkko Laine) ovat yhä ajankohtaisia ja ne on siihen oivasti tuoreistettu.

Ja on se terävänäkin, vanha mies, vallanpitäjiä suomiessaan: ”Mahtuuko pieneen maahan suuria ajatuksia? Tuskin.”

Katsoisin molemmat, jos olisin sinä.

Perkele! Kuvia Suomesta R&A:ssa
16.9. klo 16:15 Orion (ohjaaja paikalla)

Perkele 2 – Kuvia Suomesta R&A:ssa
16.9. klo 18:30 Orion (ohjaaja paikalla)