/ Blogi

R&A-blogin vakiokirjoittaja Jaana Semeri päihtyy päivittäin R&A-elokuvista. Perjantain lukemistossa ovat vuorossa elokuvat A HUSTLER’S DIARY, ENDANGERED SPECIES, BUTTERFLY KISSES ja SWAGGER.

ULTRABRA!
A Hustler’s Diary (ohj. Ivica Zubak)

Ruotsalaisen Ivica Zubakin riemukas A HUSTLER’S DIARY (Måste gitt) solahtaa kovin somasti erilaisten elokuvahistorian itsereflektiivisten rikostarinoitten joukkoon.

Jugoslavialaislähtöinen Zubak (syntynyt 1978) kertoo rennosti turkkilaistaustaisen jobbarin, Metinin elämästä. Tai oikeammin Metin kertoo itse, sillä hän kirjoittaa päiväkirjaa pikkuvarkaan karusta elämästä hakkaamisineen ja huijaamisineen, ihan vaan itselleen.

Kunnes päiväkirja joutuu vahingossa tukholmalaisen kirjankustantajan käsiin. Ja siitäkös se riemu repeää.

Ai että miten hykerryttävän ilkeän sopan Zubak keittääkään! Näin veitsenterävästi ja halvalla ei ole lähiöiden itsetyytyväisiä patriarkkoja tai vaaralla trippailevaa kultuurieliittiä vähään aikaan pantukaan. Että osaa Lena Endre olla herkullinen älykkö ja Jörgen Thorsson mielevä kustantaja. Ja faa-an också millaisen kyytiin he joutuvatkaan rohevan Metinin (aivan vastustamaton Can Demirtas) seurassa!

Måste gitt on yksinkertaisesti napakymppi. Kulkee kuin unelma mutta osaa vetää henkeä tarvittaessa; havaitsee ja kertoo terävästi asioista mutta ihmisiään rakastaen; on ilon ja onnistumisen eikä alistumisen puolella. Dialogi on toppen ja scorekin presis.

Osta jo lippu, et pety.

A Hustler’s Diary R&A:ssa
15.9. klo 18:45 Kino Engel 2 (ohjaaja ja tuottaja paikalla)
16.9. klo 21:00 Kinopalatsi 6 (ohjaaja ja tuottaja paikalla)
18.9. klo 16:00 Kinopalatsi 7 (ohjaaja ja tuottaja paikalla)
20.9. klo 18:45 Kino Engel 2
23.9. klo 21:15 Korjaamo Kino Kulmasali

SHORT CUTS REVISITED
Endangered Species (ohj. Gilles Bourdos)

Tyttö menee naimisiin väärän miehen kanssa. Sellaisen joka hakkaa.

Toinen tyttö menee naimisiin oikean miehen kanssa, mutta isänsä mielestä väärän. Sellaisen, joka on paljon vanhempi kuin isä.

Toinen isä karkaa poikaansa nuoremman tytön kanssa. Poika ei löydä elämää eikä tyttöä.

Äiti tulee hulluksi. Kolmas isä tulee hulluksi.

Paljon on ihmiselämän kipua ja tuskaa amerikkalaisen Richard Bauschin kertomuksissa, jotka polveilevat toistensa lomassa ranskalaisen Gilles Bourdosin elokuvassa ENDANGERED SPECIES. Polveilevat kuin Raymond Carverin novellit Robert Altmanin käsittelyssä. Kevyesti mutta raskaina. Kuvallisesti loistokkaina, ilmavina.

Valtavalla voimalla iskee miehensä pieksemän tytön tarina katsojan tajuntaan. Vaikka näitä juttuja on paljon nähnyt, niin tämä kyllä lyö ilmat pihalle palleasta. Piinaavaa on myös seurata  tytön isän avuttomuutta. Tai äidin.  Hieno elokuva, vakava, tosissaan.

Endangered Species R&A:ssa
15.9. klo 21:00 Kinopalatsi 8 (ohjaaja paikalla)
16.9. klo 20:45 Kinopalatsi 2 (ohjaaja paikalla)
21.9. klo 16:15 Kinopalatsi 1

MUSTAA VALKOISELLA
Butterfly Kisses (ohj. Rafael Kapelinski)

Merkillistä, miten hienostuneesti voi kertoa ahdistuneesta ihmisestä ja raskaasta tabusta. Kevyesti suorastaan, tarkkaan annostellun, helisevän musiikin säestyksellä.

Kolme suurkaupungin teinipoikaa pyörii himoissaan. Roikkuu nurkissa ja nurmikolla, pelaa poolia ja soittaa suutaan seksistä. Tai kaksi heistä ei huomaa, että yksi ei juuri puhu haluistaan. Hänellä onkin synkkä salaisuus.

Rafael Kapelinskin BUTTERFLY KISSES kertoo aiheesta, jonka äärellä ei luulisi viipyvänsä

hetkeä kauempaa. Kuvaus on mustavalkoista mutta kerronta ei. Kundit ja heidän lähipiirinsä taustoittuvat kiinnostavina ihmisinä, tosin eivät niin iholle käyvästi kuin yleensä brittitarinoissa.

Äärimmilleen pelkistetty tyyli keskittää ajatukset olennaiseen eli kaiken kattavaan, painostavaan mykkyyteen. Ei kuulla nuottiakaan nuorisomusaa, ei kuulla ylipäätään juuri mitään tehosteita. Dialogi napsahtaa tarkkana ja kohtaukset leikkaantuvat vetisenterävästi harmoniseksi kokonaisuudeksi.

Pahan kierre täyttyy ja tarina valmistuu. Empatiaa ei päähenkilölle heru mutta kansantribunaaliltakin vältytään. Taitava, ihmistä herkästi havainnoiva elokuva.

Butterfly Kisses R&A:ssa
16.9. klo 21:15 Kinopalatsi 9
17.9. klo 18:30 Kinopalatsi 7
23.9. klo 12:00 Kinopalatsi 7

LÄHIÖN PRINSSIT JA PRINSESSAT
Swagger (ohj. Olivier Babinet)

Ranskalainen Olivier Babinet lainaa viehkon, musikaalinomaisen dokumenttinsa erikoisen nimen William Shakespearelta. To swagger tarkoittaa rehvastella ja suurkaupungin nuorista kertova SWAGGER on siten yhtä kuin näiden nuorten oma alue. Ollaan Parisin laitamilla, Aulney-sur-Bois’ssa, levottomaksi tiedetyssä lähiössä.

Ranskalaiset niin osaa nää jutut. Nuoret juttelevat intiimisti, kuin itsekseen kaikkein pyhimmistä asioistaan. Uskonnosta, peloista, vanhemmista, kotimaastaan. Ja unelmistaan: yksi haluaa arkkitehdiksi, toinen muotisuunnittelijaksi, kolmas kirurgiksi. Vaikka vanhemmat eivät osaisi lukea eivätkä kirjoittaa.

Yksi pojista joutuu perheensä vastuunkantajaksi isän mielenterveyden pettäessä. Musiikista puhuttaessa vakava poika paljastuu letkeäksi tanssijaksi ja kertoo, että alkoi käyttää koulussakin pukua, kun katseli muotisuunnittelijaksi aikovan pulskan kaverinsa värikästä vaatekertaa. Tämä puolestaan ihailee Barack Obamaa, jonka vaimokin ymmärtää pukeutua Alexander McQueeniin.

Swagger ei ohita väkivaltaa ja ahdistusta, mutta ei jää murehtimaan vaan etsii toivoa. Puput hyppivät nurmikolla nuorten seassa ja poutapilvet kiitävät taivaalla. Elämä on edessä!

Swagger R&A:ssa
15.9. klo 21:15 Kinopalatsi 10
17.9. klo 14:15 Kinopalatsi 10
18.9. klo 21:15 Kinopalatsi 10