/ Blogi

Perehtyessään R&A:n tämän vuoden scifi-, fantasia- ja kauhuelokuviin kirjailija Emmi Itäranta törmäsi unenomaiseen eurooppalaiseen nykyelokuvaan. Teemestarin kirja ja Kudottujen kujien kaupunki -romaanien kirjoittaja vierailee R&A-blogin kirjoittajana. 

Eurooppalaisia unia ihmisyydestä

Tunnustus: en katso nykyisin riittävästi elokuvia. Parikymppisenä olin kuitenkin niiden suurkuluttaja ja elokuva taidemuotona on vaikuttanut kirjoittamiseeni yhtä paljon kuin kirjallisuus.

NOVEMBER

Siitä lähtien, kun teini-ikäisenä näin Krzysztof Kieslowskin Veronikan kaksoiselämän (1991) ja tutustuin David Lynchin tuotantoon, sydämessäni on ollut erityinen paikka viipyileville ja mystisille elokuville, jotka eivät välttämättä tarjoa selityksiä tai siististi yhteensidottuja lopetuksia.

Rakkautta & Anarkiaa -ohjelmistoon kuuluu tänä vuonna ainakin kolme tällaista elokuvaa. NOVEMBER, KOSKETUKSISSA ja ANIMALS ovat eurooppalaisia unia ihmisyydestä ja yhteyden etsimisestä maailmassa, joka kutsuu vieraaseen suuntaan tai sirpaloituu selittämättömäksi.

Virolaisen Rainer Sarnetin ohjaus NOVEMBER perustuu Andrus Kivirähkin menestysromaaniin Riihiukko, eli, Marraskuu (Otava 2002). Syrjäiseen kylään ja määrittelemättömään entisaikaan sijoittuvassa fantasiakertomuksessa ruoka on vähissä, marraskuun pimeys laskeutuu ja kaikki haluavat jotain, mitä heillä ei ole: ravintoa, rakkautta, sieluja.

Liina, köyhän talon nuori nainen, rakastaa Hansia, mutta tämä rakastaa kartanon paronitarta, ja Liinaa puolestaan kosiskelee vastenmielinen vanha mies. Kylän asukkaat rakentavat elottomista esineistä kratteiksi kutsuttuja palvelijoita, joihin hengen puhaltaakseen he solmivat sopimuksia tienristeyksessä paholaisen kanssa.

Hidastempoinen kerronta ammentaa kansansaduista ja myyteistä. Ihmissudet juoksevat karussa maisemassa, kuu houkuttaa unissakävelijät hengenvaaraan, kuolleet kulkevat elävien rinnalla ja karmaiseva taittuu hetkessä absurdin koomiseksi. Liinan tarinassa voi halutessaan nähdä yhtäläisyyksiä Kalevalan Ainon kertomukseen.

Henkeäsalpaavan upea mustavalkokuvaus hivelee silloinkin, kun juonen poljento hetkittäin pysähtyy.

KOSKETUKSISSA

Eriparisesta rakkaudesta kertoo myös unkarilaisen Enyedi Ildikón KOSKETUKSISSA (Teströl és lélekröl), joka palkittiin Berliinin elokuvajuhlilla Kultaisella karhulla. Teurastamossa työskentelevät Mária ja Endre saavat vahingossa tietää näkevänsä öisin samoja unia, joissa kohtaavat peuroina lumen peittämässä metsässä. Selittämätön yhteys vetää heitä toistensa puoleen, mutta kumpikin kantaa omia taakkojaan, jotka asettuvat suhteen tielle.

Arvoituksellisesta kertomuksestaan huolimatta Kosketuksissa on ulkoiselta estetiikaltaan realistinen elokuva, joka ei yritä katsoa todellisuutta surrealistisen linssin läpi. Teurastamotyöskentely kuvataan puistattavan kaunistelemattomasti, ja unijaksot voisivat olla luontodokumentista peräisin.

Elokuvan helmi on Alexandra Borbélyn roolityö Máriana. Näyttelijä rakentaa tavattoman tarkan ja hienovireisen kuvan neuroepätyypillisestä ihmisestä ja tämän tavasta kokea maailma. Katsojan sympatia säilyy henkilön puolella silloinkin, kun käsikirjoitus tuntuu naksauttavan hieman väärät nupit kaakkoon.

Photo by Wojciech Sulezycki

ANIMALS

Jos María ja Endre hakevat vasta syntymässä olevaa yhteyttä toisiinsa, puolalaisohjaaja Greg Zglińskin mystisessä elokuvassa ANIMALS (Tiere) päähenkilöt Anna ja Nick yrittävät takertua hiutuvaan ja katoavaan säikeeseen, joka heitä on joskus yhdistänyt. Keski-ikäistyvä aviopari lähtee puoleksi vuodeksi syrjäiseen taloon Sveitsin vuoristoon voidakseen keskittyä töihinsä ja parantaakseen kivikkoista suhdettaan. Menomatkalla he joutuvat auto-onnettomuuteen, jossa Anna loukkaantuu. Perillä vuoristossa aika nyrjähtää sijoiltaan ja Anna kohtaa puhuvia eläimiä. Samalla hänen epäilynsä Nickin uskottomuudesta kasvavat.

Elokuva jättää tarkoituksella avoimeksi monta tulkintaa siitä, johtuvatko Annan harhat auto-onnettomuudesta, ajaako Nick häntä tarkoituksella kohti hulluutta Kaasuvalon (1944) tapaan vai onko kyse harhoista lainkaan. Ajan ja paikan rinnakkaisuudet viittaavat myös mahdollisuuteen, että kaikki tapahtuu Annan ja Nickin kaupunkiasunnossa oleskelevan Mischan tai yläkerrassa asuvan, Mischaa erehdyttävästi muistuttavan Andrean mielessä.

Animalsin pimeissä nurkissa kummittelee korkeana varjona Roman Polanskin Vuokralainen (1976). Identiteetit ja ajan lineaarisuus hämärtyvät lynchiläisittäin. Lopputulos on unenomainen, omalakisen kiehtova palapeli, joka tunnistaa vaikutteensa mutta ei jää niiden vangiksi.

Emmi Itäranta

 

November R&A:ssa
18.9. klo 18:15 Korjaamo Kino Kulmasali
20.9. klo 20:45 Andorra
23.9. klo 21:00 Korjaamo Kino Elokuvasali (ohjaaja paikalla)
24.9. klo 21:00 Orion       

Kosketuksissa R&A:ssa
16.9. klo 15:45 Savoy-teatteri (tuottaja paikalla)

Animals R&A:ssa
16.9. klo 21:00 WHS Teatteri Union
17.9. klo 12:15 Kinopalatsi 9
19.9. klo 18:30 Kino Engel 1