/ Blogi

Kolme tutkijaa kohtaa kolme elokuvaa, kun Helsingin yliopisto ja Rakkautta & Anarkiaa yhdistävät tiedettä taiteeseen.

 

Poliitikot puhuvat kaiken maailman dosenteista ja vaihtoehtoisista faktoista. Mediat kierrättävät uutisia eivätkä aina itsekään ole varmoja viestin todenmukaisuudesta. Kun tiedon arvo tuntuu vähentyneen, tieteentekijätkin huolestuvat onko tutkimuksilla enää sijaa nyky-yhteiskunnassa.

Jotta tiede ei ajautuisi marginaaliin, sen popularisointi eli keventäminen ja tarjoaminen kaikkien saataville saattaa olla yksi ratkaisu. Tätä työtä Helsingin yliopisto ja yliopistolaiset tekevät tiedeteemojen kautta.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin kolmen elokuvan yhteistyö on osa nykyajan ihmisyyttä luotaavaa Ihminen muutoksessa -teemaa.

Kurkistus elokuvan taustaan

Yhteistyöhön kuuluvat elokuvat Before We Vanish, Bobbi Jene ja The Summit, joita kutakin alustaa elokuvan aiheeseen sopiva asiantuntija.

Tanssintutkija ja -kriitikko Aino Kukkosen, aivotutkija Mona Moisalan ja maailmanpolitiikan professori Teivo Teivaisen muutaman minuutin videoesittelyt eivät paljasta elokuvien juonta. Sen sijaan katsoja kuulee, millaisia ilmiöitä elokuvien maailmojen taustalla piilee ja mikä filmeissä innostaa juuri tieteen tekijöitä.

Puheista oppii niin mielen ja ruumiin jaottelusta tanssissa kuin siitä, mikä on argentiinalaisten suhde psykoanalyysiin.

Aivotutkija katsoo scifiä

”Oli hauska lähteä mukaan ja katsoa elokuva tutkijanlasien läpi, koska tämä erosi niin paljon arkisesta aherruksesta”, kertoo aivotutkija Mona Moisala, joka esittelee festivaalilla katsojille Kiyoshi Kurosawan scifi-elokuvan Before We Vanish.

Työajallaan Moisala tutkii tiedonkäsittelykykyä ja aivojen kehittymistä.

”Scifi on mun lempigenrejä, mutta yllätyin silti iloisesti, kun huomasin, miten paljon tämä elokuva synnytti ajatuksia ja muistutti eri teorioista. Tekijät olivat selvästi perehtyneet aiheeseensa.”

Moisala uskookin, että taide voi olla helppo tapa lähestyä tieteellistä aihetta.

”Elokuvan teemat tuntuivat minusta heti kiinnostavilta psykologian ja neurotieteen näkökulmasta.”

Syvempää sisältöä

R&A:n ja Helsingin yliopiston yhteistyö ei ole sarja ryppyotsaisia luentoja, vaan kevyitä avauksia kunkin elokuvan taustasta. Kaikilla mukaan lähteneillä tutkijoilla on elokuvien aiheisiin akateemisen tuntemuksen lisäksi myös henkilökohtaista kiinnostusta.

”Mun lempiajatusleikki on miettiä, miten selittäisin jollekin maapallon ulkopuoliselle lajille, miten me ihmiset elämme ja toimimme. Miksi esimerkiksi talutamme toista eläinlajia hihnassa kadulla tai minkä vuoksi puolet väestöstä laittaa erivärisiä maaleja naamalleen?” Moisala sanoo.

Tanssintutkija Aino Kukkonen puolestaan on haastatellut Bobbi Jenessa nähtävää koreografi Ohad Naharia tämän edellisellä Suomen-vierailulla. Teivainen on perehtynyt Etelä-Amerikan kulttuuriin ja politiikkaan vuosien ajan. Hän on kerran Argentiinassa sattunut samaan paneelikeskusteluun The Summitin ohjaajan Santiago Mítren kanssa ja kehunut tälle näyttelijä Ricardo Darinia.

Vasta myöhemmin Teivainen muisti, että olisihan ohjaajan omassakin urassa ollut meriittejä mainittavaksi.

Elokuvat porttina tieteeseen

Moisala toivoo, että yliopiston ja elokuvafestivaalin yhteistyöprojekti herättää mielenkiintoa.

”Taiteilijat uskaltavat heittää villimpiä ehdotuksia kuin tutkijat. Erityisen onnistuneita teoksia tulee silloin, kun pohjatyö on tehty hyvin ja taiteilijat vievät jotain tieteellistä ajatusta askeleen eteenpäin.”

”Joskus tutkijat pelkäävät, että yksinkertaistaminen vääristää monimutkaisia ilmiöitä liikaa eivätkä siksi välttämättä halua mukaan julkiseen keskusteluun. Musta on äärettömän tärkeää, että tietoa esitetään lähestyttävästi eikä vain kirjoitella tutkijankammioissa toisille akateemikoille”, Moisala sanoo.

”Tutkimus, jolla voisi olla käytännön sovelluksia tai vaikkapa vaikutuksia ihmisten elintapoihin on hyödytöntä, jos kukaan ei ole ikinä kuullutkaan siitä.”

Ja jos jokainen ei tartu elokuvan jälkeen tieteelliseen journaaliin, ehkä katsojille selviää tutkijoiden alustuksista silti jotakin, mikä muuten mietityttäisi elokuvan jälkeen.

Susanna Peltonen / HY

Before We Vanish R&A:ssa
16.9. klo 21:15 Kinopalatsi 1
18.9. klo 21:00 Savoy-teatteri
20.9. klo 18:15 Kinopalatsi 2

Bobbi Jene R&A:ssa
16.9. klo 18:45 Korjaamo Kino Elokuvasali
17.9. klo 16:00 Orion
19.9. klo 14:00 Kinopalatsi 7

The Summit R&A:ssa
18.9. klo 13:15 Kinopalatsi 2
22.9. klo 16:00 Savoy-teatteri
23.9. klo 18:30 Orion