/ Blogi

Hyppyrimäen mittaaja herää eloon ja palestiinalaisnaiset ajavat rallia. R&A:n vakiokolumnisti Jaana Semeri ihastui elokuviin 1001 GRAMS ja SPEED SISTERS.

Elokuva, jossa mitataan lottopallojen lentorataa ei voi olla huono!

Eikä se olekaan, vaan se on hyvä, tämä norjalaisen Bent Hamerin 1001 GRAMS.

Jos tarina kertoo valtion mitta- ja painolaitoksen työntekijästä, on ensiarvoisen tärkeää, että elokuva on tarkka. Ja 1001 Grams on. Sen kuvat ovat kuin Jacques Tatin: tilanteet ja paikat täsmällisesti valittuja, kohtaukset huolellisesti sommiteltuja, kuvat huvittuneen katseen läpi piirrettyjä ja kameran liikkeet, editointi kevyitä kuin poutapilvi.

Myös musiikki on kevyttä ja casting, interiöötit, puvustus precis.

Päähenkilön asuinalue on kuvattu kuin Weeds-tv-sarjan tunnarin nipottava omakotilähiö. Joistakin ulkokuvista juolahtaa mieleen Ruben Östlundin viiltävän havainnoiva Turisti ja päähenkilön tarkkaan elämään törmäävä ranskalaismiekkonen puolestaan on kuin Robin Williams, myös boheemilta asultaan.

Ja kun Suuri Muutos päähenkilön elämässä tapahtuu, vaihtuu auton väri sinisestä punaiseen.

1001 Grams on humaani ja lohdullinen herkku.

KUNDIT KATSOO, KIMMAT AJAA

Tasa-arvoa rallihaalareissa. Ja itsetuntoa. Siitä on kyse Amber Faresin dokumentissa SPEED SISTERS, joka kertoo palestiinalaisesta naisten rallitiimistä. Tai mikähän se oikea sana lajille olisi? Naiset ajavat tarkkuusajoa kentällä. No, kumi palaa joka tapauksessa ja kovaa. Ja katsomoissa äijät ja poijjaat tsiigaa.

Taustajoukot löytyvät kotoa. Yhden äiti oli ajo-opettaja, toisen äiti varakas, kolmas on ralliperheestä ja veli on sparraamassa kisoissa.

Yhdellä on punaiset rakennekynnet, kahdella blondatut hiukset. Yksi on syntynyt Meksikossa ja on suurlähetystössä töissä, toisella on oma vaateliike. Kolmas asuu ja opiskelee Länsirannalla eikä ole koskaan nähnyt Tel Avivin kauniita rantoja. Neljännellä on upea oma maisematalo Israelin puolella. Viides miettii jo avioitumista ja ajaa rallia huvikseen.

Eloisa dokumentti, jossa taustalla tykyttää Israelin ja palestiinalaisalueiden konflikti. ”Lapsuuteni tuoksu, kyynelkaasu”, toteaa yksi, kun ajetaan ohi rajavartioaseman, josta ammutaan kaasupanoksilla sotilaita kivittäviä nuoria. Ja samalla ohiajavia autoja.

Mutta optimismia on ripaus messissä: tuottaja on nimeltään Avi Goldstein ja mukana tuottamassa Palestiina, Yhdysvallat, Qatar, Englanti, Tanska ja Kanada.

Jaana Semeri

 1001 GRAMS
23.9. klo 16:00 Maxim 2
27.9. klo 12:15 Kino Engel 1

SPEED SISTERS
23.9. klo 18:15 Maxim 2