/ Blogi

Kaksi elokuvaa, jotka eivät petä! R&A-blogin vakiokolumnisti Jaana Semeri innostui elokuvista STAR ja IN THE CROSSWIND.

Anna Melikian on ihmeentekijä!

Melikian on ohjannut venäläisen elokuvan, joka on rento, empaattinen, optimistinen, tyylikäs ja lempeä. Pyörryttäisi jo, ellei STAR olisi vielä lisäksi hauska, terävä ja kriittinen. Ja nuori. Ja nykyajassa, kaupungissa, nyt. Ja hemmetin hyvä. Ei – ole – mahdollista!

Ei kyynisyyttä, ei raskassoutuista synkistelyä jylhissä tai romuluisissa maisemissa, ei alistumista.

Ei äijälaumojen viinaorgioita, ei äijälaumojen seksiorgioita (no, vähän, melkein, yhden äijän), ei ankaraa puutetta, ei mummojen hätää, ei intelligentsijan näköalattomuutta.

Ja kuvatkin kirkkaita ja tarinan kuljetus kevyttä kuin parhaissa ranskalaisissa.

Starin teemat ovat silti raskaammasta päästä: ihmiskuvan vääristymä ja sen ilmentymänä turhat kauneusleikkaukset; oligarkin perheen tympeä elämänpiiri; kuolemansairaus.

Se, että ihmisen motiivit ovat aina salatut.

Tämä on nähtävä. Ei sitä muuten usko, miten hyvä se on. Mene ja katso!

KUVAT HUUTAVAT HISTORIAA

Eiiii! Taas jotain totista taideschaibaa, tekee mieli parkaista, kun Martti Helden elokuva

IN THE CROSSWIND (Risttuules) on pyörinyt kymmenisen minuuttia. Miksei kukaan sano mitään, paitsi tuo henkistynyt muistelija? Miksi on niin ylikaunista, miksei jotain tapahdu?

Kannattaa odottaa sen ensimmäisen kuvan yli. Ja toisenkin. Ja kolmannen. Takaan, että nappaa – ja lujaa. Risttuules-elokuvan häkellyttävät, loistavasti castatut, elävillä ihmisillä luodut “valokuvat” kertovat niin paljosta, antavat niin upeasti aikaa nähdä ja ajatella.

Tiedän, että Virosta karkotettiin ihmisiä suurin joukoin Siperian leireille toisen maailmansodan aikana. Martti Helden elokuvan myötä myös tunnen. Esimerkki: Jerzy Petersburskin ihana tango Utomlennoe solntse on tämän elokuvan jälkeen muutakin kuin ihana. Kun katsojan ei tarvitse seurata juonta ja kuunnella dialogia, voi kirjoittaa kuvissa näkyvien ihmisten kertomusta mielessään, kuin kirjaa lukien, omiin muistoihinsa verraten.

Ohjaaja Martti Helde on ilman muuta nero, mutta kannattaa painaa mieleen myös kuvaaja Erik Pollumaa, production designer Reet Brand ja casting director Sandra Usaceva sekä säveltäjä Kaspar Mänd.

Tämä on must. Ohjaajan kannattaisi ruveta väsäämään Oscar-puhet… ääh Viron ehdokkuushan menikin elokuvalle 1944.

Jaana Semeri

STAR R&A:SSA
21.9. klo 21:00 Kinopalatsi 7
23.9. klo 21:15 Orion

IN THE CROSSWIND R&A:SSA
21.9. klo 15:45 Kinopalatsi 9
22.9. klo 16:00 Orion
23.9. klo 21:00 Andorra