/ Blogi

R&A-blogin vakiokolumnisti Jaana Semeri suosittelee kahta hyvin erilaista elokuvaa naiseudesta.

Kolumbialainen sissityttö jos tulee raskaaksi, hänelle tehdään abortti. Pian hänet saattaa raskaaksi joku toinen asetovereista. Albanialainen tyttö pakotetaan puolestaan neitsyeksi, jos hän on tehnyt miesten töitä.

Kummaltakaan ei kysytä mielipidettä: yhteisö (miehet) määrää. Ja naiset myötäilevät.

José Luis Rugeles on omistanut hiljaisen elokuvansa ALIAS MARÍA äidilleen. Olisikohan jotain omakohtaista mukana? Joka tapauksessa nuoren sissitytön elämästä kerrotaan hienovaraisesti ja intiimisti.

Kamera kulkee tapahtumien keskellä pysyen Marian vakavilla kasvoilla, seuraten hänen rimpuiluaan irti jostain, jossa hän on mukana vain pakosta. Outo levollisuus vallitsee. Maria on päättänyt ottaa kohtalonsa omiin käsiinsä.

Samoin on Hana (alias Mark). Hänestä tuli yhteisön vaatimuksesta “sworn virgin” ja “mies”, kun hän alkoi tehdä miesten töitä, osin kapinallisuuttaan. Albanialaisen Laura Bispurin karun ja intensiivisen elokuvan maailma on tosi: Markin kaltaisia vannoutuneita neitsyitä elää Albaniassa yhä 30-40.

Paitsi ettei saa tehdä miehen työtä, nainen ei saa myöskään juoda tai puhua ennen miestä, ei polttaa tupakkaa, ei valita aviomiestään eikä koskea pyssyä.

Naisen seksuaalisuus tuntuu totisesti olevan osalle miehistä hirveän vaikea asia tässä maailmassa. Jännä juttu, kun ajattelee, että ilman sitä useimmilla miehillä olisi vielä vaikeampaa.

Jaana Semeri

ALIAS MARÍA R&A:SSA
21.9. klo 18:30 Kino Engel 2
24.9. klo 21:15 Kino Engel 1
 

SWORN VIRGIN R&A:SSA
21.9. klo 16:00 Bio Rex
24.9. klo 18:30 Kinopalatsi 7