/ Blogi

R&A-tärppiensä viimeisessä osassa ohjaaja J-P Valkeapää esittelee kaksi lempielokuvaansa festivaalin tarjonnasta. Käsiteltävänä ovat Peter Stricklandin THE DUKE OF BURGUNDY ja Bruno Dumont’n LI’L QUINQUIN. Blogin aiemmat osat käsittelivät elokuvia EDEN, VICTORIA ja ALTMAN.

Peter Stricklandin kolmas elokuva THE DUKE OF BURGUNDY on tekstuureja fetisoiva elokuva. Pöly perhosen siivellä, sukkahousujen silkin kiilto ja ihon hentoinen nukka. Siinä on niin paljon pintaa, että moni hämääntyy muistamaan, ettei siinä muuta ollutkaan.

Kaiken tämän lumoavan pinnan alle on kuitenkin kätketty lempeä kuvaus siitä, mitä rakkauteen kuuluu. Strickland käyttää sadomasokistisen roolipelin kehittymistä kerronnan rakenteellisena runkona kuvatessaan kahden naisen suhdetta.

Vahvimpana suosituksena The Duke of Burgundysta voisin antaa sen, että tässä elokuvassa ei esiinny yhtään miestä.

Mutta kuka olisi arvannut, että Bruno Dumont ohjaa urallaan komediallisen televisiosarjan? Katsoin LI’L QUINQUININ tänä talvena Göteborgin elokuvafestivaaleilla, jossa sarjan neljä osaa esitettiin yhteen putkeen kolmen ja puolen tunnin mittaisena näytöksenä.

Yleisö katsoi pitkän näytöksen herkeämättömän keskittyneenä puhjeten välillä kollektiivisiin röhönauruihin.

Dumont on tehnyt uran kompromissittomien, ankarien ja shokeeraavien elokuvien ohjaajana. Ennakkotiedot Li’l Quinquinista komediana saivat jotkut hänen elokuviensa ystävät hämmennyksiin. Oli pinnistettävä muistia tietääkseen oliko ohjaajan aiemmissa elokuvissa yhtään naurunpaikkaa.

Li’l Quinquin on suuri onnistuminen. Dumont’n rikkain elokuva ja taiteellisesti yhä komprommissiton, mutta elokuvaan on tullut naurun lisäksi aiemmin ohjaajan tuotannosta puuttunut elementti eli sydän.

Dumont’n elokuva on komedia, murhamysteeri, ihmisen kuva ja yhteiskunnallinen profetia, jonka osuvuus on jo valitettavasti ehditty todistamaan. Jos voisi suositella vain yhtä elokuvaa tämän vuoden festarilla, se olisi (HE OVAT PAENNEIDEN lisäksi) Li’l Quinquin.

J-P Valkeapää

THE DUKE OF BURGUNDY R&A:SSA
23.9. klo 18:45 Orion
24.9. klo 11:45 Kinopalatsi 7

LI’L QUINQUIN R&A:SSA
21.9. klo 20:00 Kinopalatsi 9
23.9. klo 11:45 Kinopalatsi 10