/ Blogi

Naisten edustus elokuvissa on ollut viime vuosina entistä tarkemmassa syynissä. Tasa-arvoon uskova R&A onnittelee Bechdelin testiä syntymäpäivän johdosta. Merkkipäivän kunniaksi Marjo Pipinen bongasi kuusi elokuvaa, jotka läpäisevät Bechdelin seulan.

Naishahmojen edustusta elokuvassa tarkasteleva Bechdelin testi on omalaatuinen ilmiö. Se sai alkunsa tasan 30 vuotta sitten julkaistussa lesbosarjakuvan Dykes to Watch Out For -stripissä. Testi jäi elämään omaa elämäänsä ja nyt se on nostettu esiin tasa-arvoa tavoittelevalla elokuva-alalla.

Ruotsissa sitä ovat käyttäneet jopa jotkut elokuvateatterit. Suomessakin kotimaisia teatterielokuvia on hiljattain alettu testata elokuva-alalla työskentelevien aloitteesta.

Testin idea on yksinkertainen: valtavirtaelokuvan ankeat seksistiset rakenteet paljastuvat, kun elokuvia tutkiessa kysytään seuraavat kysymykset: onko elokuvassa useampia naishahmoja; puhuvatko he edes toisilleen; onko heidän keskustelunsa aiheena jokin muu kuin miehet.

Testiä on kritisoitu siitä, että se yksinkertaistaa tasa-arvo-ongelman. Sen on syytetty hylkivän myös elokuvia, jotka ilmiselvästi eivät kuitenkaan ole seksistisiä (Gravity on mainittu esimerkkinä) ja redusoivan elokuvailmaisun dialogiin. Onkin totta, että testi yksinään ei auta tuomaan elokuva-alaa 2000-luvulle. Elokuvien tarinat eivät monipuolistu ennen kuin kameran taakse saadaan enemmän muitakin kuin valkoisia miehiä.

Tarkoituksena ei siis ole keinotekoisesti sisällyttää mihin tahansa elokuvaan lämpimikseen jutustelevia naisporukoita. Testi kannattaa ottaa hauskana ajatusleikkinä, ja sillä on mielestäni paikkansa yhtenä tapana havainnollistaa naisten aliedustusta erityisesti kerronnallisessa fiktioelokuvassa. Alla on valikoima Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin ohjelmistosta Bechdelin testin läpäiseviä elokuvia 30-vuotisjuhlaviikonlopun 18.–20.9. kunniaksi.

PERJANTAINA voi valita kaksi tyttöjen elämän kompleksisuutta käsittelevää elokuvaa. Brittiohjaaja Carol Morleyn unenomaisessa elokuvassa THE FALLING ollaan sisäoppilaitoksessa, jossa mystinen tragedia saa tytöt pyörtyilemään. Kapinallinen kipinä kytee seksuaalisen heräämisen ja aikuisuuden kynnyksellä. Ruotsalaisessa Sanna Lenkenin elokuvassa PIKKU SISKONI keskitytään sisaruussuhteisiin. Näkökulma on nuoremman Stellan, joka ihailee taitoluistelevaa isosiskoaan Katjaa. Perhettä alkaa hiertää Katjan vaikea salaisuus: syömishäiriö.

 

LAUANTAIN voi omistaa naisten väliselle rakkaudelle ja valittavana on valtapelejä Briteistä sekä voimauttava tarina Liettuasta. Peter Stricklandin hypnoottinen, äärimmäisen tyylikäs THE DUKE OF BURGUNDY johdattelee perhostutkijayhteisössä elävän pariskunnan sadomasokistiseen suhteeseen, jossa vallan balanssi heilahtelee. Seesteisempää tunnelmaa voi hakea Alanté Kavaïtén coming-of-age-tarinasta THE SUMMER OF SANGAILE, joka sijoittuu niin ikään eristyksissä olevalle huvilalle. Kesä, nuoruus ja rakkaus tuovat nautintoa kahden erilaisen teinitytön kohtaamiseen.

 

SUNNUNTAILLE valikoin kaksi erilaista elokuvaa Yksin kaikkia vastaan -sarjasta. Mohamed Khanin ohjaama ja yhdessä Wessam Solimanin kanssa käsikirjoittama FACTORY GIRL valaisee naisten arkea Egyptissä. Melodraaman pääosassa on paremmasta, tasa-arvoisemmasta maailmasta unelmva tehdastyöläinen Hayam, jonka unelmille patriarkaatti laittaa kapuloita rattaisiin. Patriarkaatti on vastassa myös Beata Gårdelerin ohjaamassa ruotsalaiselokuvassa FLOCKING, jossa 14-vuotias Jennifer etsii oikeutta raiskauksen jälkeen. Machokulttuurissa uhri syyllistetään ja joukossa lynkkausmieliala tiivistyy.

Marjo Pipinen

Kirjoittaja on R&A:n ohjelmistoryhmän jäsen ja Women in Film and Television Finland ry:n hallituksen varajäsen.