/ Blogi

Stand up -koomikko Kaisa Pylkkänen katsoi ennakkoon LIVE FROM NEW YORK! -dokumentin, joka kertoo Saturday Night Live -tv-komedian tarinan. “Suora lähetys ja liveyleisö SNL-studiossa tuovat ohjelmaan saman vaaran tunnun kuin stand up -klubeilla: koskaan ei voi tietää, mitä tapahtuu seuraavaksi.”

Saturday Night Live on 40-vuotias komedian jättiläinen, instituutio, joka on synnyttänyt uskomattoman määrän tähtiä komiikan taivaalle. LIVE FROM NEW YORK! -dokumentti avaa hyvin, mitä kaikkea ohjelma on historiansa aikana maailmalle antanut. Steve Martin, Eddie Murphy, Tina Fey, Will Ferrell, Julia Louis-Dreyfus, Chris Rock, Conan O’Brien ja kymmenet muut ovat kaikki ponnahtaneet pinnalle SNL:n kautta.

Olen itse kirjoittanut televisiolle toistakymmentä vuotta, paljon myös komediaa, ja tänä aikana kenttä on muuttunut paljon sekä television että livekomedian puolella. Televisio tuntuu muuttuneen koko ajan varovaisemmaksi ja konservatiivisemmaksi, ja samaan aikaan stand up -komiikka on vakiinnuttanut paikkansa juuri sinä rohkeuden ja röyhkeyden näyttämönä, jota TV ei enää uskalla olla.

Riskejä kartetaan kuin ruttoa. Jatko-osat ja uudelleenfilmatisoinnit dominoivat elokuvateollisuutta, ja formaatit, nuo kertaalleen testatut ja turvallisiksi havaitut tv-sarjat, muodostavat leijonanosan tv-tarjonnasta maailmanlaajuisesti.

Suomessa Putous on ollut sketsiviihteen askel Saturday Night Liven suuntaan, mutta ohjelmilla on yksi merkittävä ero: Putous on koko perheen ohjelma. Melko kiltti ja vaaraton, siinä ei pahoiteta kenenkään mieltä.

Saturday Night Liven lähetysaika, 23:30, mahdollistaa huomattavasti ronskimman ja vapaamman ilmaisun. Sen kohdeyleisönä ovat aina olleet aikuiset ja tekijöinä pääosin improvisaationäyttelijät ja stand up -koomikot, jotka ovat tottuneet kirjoittamaan aktiivisesti ronskia ja tiivisrytmistä ajankohtaista komiikkaa sekä hioneet koomisen ilmaisunsa ja rytmitajunsa huippuunsa nimenomaan liveyleisön edessä. Suora lähetys ja liveyleisö SNL-studiossa tuovat ohjelmaan lisäksi saman vaaran tunnun kuin stand up -klubeilla: koskaan ei voi tietää, mitä tapahtuu seuraavaksi.

Muut mediat eivät pysty täyttämään samaa tehtävää. Toimittaja ei voi kutsua presidenttiehdokasta vajakiksi tai pappia pedofiiliksi. Koomikko voi. Eikä mikään tee niin hyvää kuin yhdessä koettu kollektiivinen helpottava nauru vaikealle asialle.

Käsikirjoittajana minulle on saneltu milloin mitäkin reunaehtoja. Minua on kielletty pilkkaamasta istuvaa presidenttiä draamasarjassa, pyydetty huomioimaan lapsikatsojat poliittisessa satiirissa, minulta on kielletty kaikki mihin tahansa uskontoon viittaavat vitsit Muhammed-pilapiirroskohun jälkipaniikissa ja osaamiseni on kyseenalaistettu sukupuoleni vuoksi. Nämä kaikki kokemukset olivat omiaan sysäämään minut ainoan lajin pariin, jossa kirjoittaja saa tehdä ja sanoa ihan mitä haluaa täysin omin ehdoin. Vapaus on totaalinen, mutta niin on myös epäonnistumisen mahdollisuus. Sen tarjoamaa adrenaliinia ei korvaa mikään.

Vuosien arpomisen jälkeen selätin siis viimein pelkoni ja nousin stand up -lavoille. Nyt, yli neljä vuotta ja noin 300 keikkaa myöhemmin alan hiljalleen ymmärtää mistä lajissa on kyse. Alan ymmärtää myös sen, miten hienosti stand up Suomessa tällä hetkellä voi. Uusia kiinnostavia rohkeita koomikoita kehittyy alalle ripeää tahtia eikä loppua näy.

Live from Helsinki! -illan tarkoituksena ei ole rakentaa lavalle Saturday Night Live –toisintoa, vaan esitellä Helsingin tämänhetkistä, kenties monille tuntemattomampaa stand up -skeneä. Stand up -koomikko kirjoittaa, ohjaa ja esittää yksin materiaalinsa, joten repertuaari on henkilökohtaisempi ja hyvin toisenlainen kuin mitä voi odottaa ajankohtaissatiirin 20-henkiseltä kirjoitustiimiltä, mutta vaaran tuntu on sama. Mitä vain voi tapahtua, ja katsojalle se on vähintään yhtä palkitsevaa.

Olen kutsunut iltaan esiintymään pienen otannan niistä lukuisista suuresti arvostamistani koomikoista, jotka eivät näy valtamedioissa, mutta joiden kanssa minulla on ilo nousta lavalle klubeilla ympäri Suomen ilta toisensa jälkeen, puhtaasti rakkaudesta komediaan. Rakkautta & Anarkiaa -festivaalikeikalla itseni lisäksi heistä nähdään kahdeksan: Joni Koivuniemi, Aatu Raitala, Johanna Tohni, Fathi Ahmed, Mebe, Jamie MacDonald, Saana Peltola ja Isak Rautio.

Kirjoittaja on vihainen keski-ikäinen feministi, joka osaa nauraa itselleen siinä missä Putinillekin.

Live From Helsinki -klubi Dubrovnikissa 26.9. klo 21

Live from New York! R&A:ssa
18.9. klo 14:00 Kinopalatsi 9
19.9. klo 20:45 Kinopalatsi 9
26.9. klo 18:30 Andorra